Tavalyi cannes-i világpremierje óta világszerte közel 40 rangos nemzetközi filmfesztivál mutatta már be Till Attila Csicska című filmjét. A Thuróczy Szabolcs, Szitás Balázs és Balsai Móni főszereplésével készült alkotás Sanghajtól Krakkón át Stockholmig nyert díjakat nemzetközi seregszemléken; legutóbb a lengyelországi Torun nemzetközi filmfesztiválján „extrém erejű ábrázolásáért” elnyerte a legjobb rövidfilm Arany Angyal díját.

November elsején kezdődik immáron 26. alkalommal a Leeds-i filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában kapott meghívást Csicska, és ringbe száll a rangos Louis Le Prince-díjért.


„Balogh István, nem túl tehetős tanyasi gazdálkodó, falkavezérként uralkodik feleségén, gyermekein és csicskáján. A világtól elzárva, egy alföldi tanyán próbálja őrizni a merev tradiciók által kialakított családképét. A szélsőséges emberi viszonyok tragédiába sodorják a szereplőket.” – áll a 20 perces magyar film szinopszisában.

A Csicska márciusban Tampere-ben elnyerte az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését, amely automatikus jelölést biztosít az EFA 2012-es rövidfilm díjára. Rotterdamtól Szarajevóig 15 európai filmfesztivál díjnyerteséből választja ki az EFA 2700 tagja az év legjobb rövidfilmjét. Az Európa Filmdíjak 25. jubileumi átadása december 1-én lesz Máltán.

A Csicska az M&M Film és Laokoon Film koprodukciójában készült a TV2 közreműködésével. A film producerei Mécs Mónika, Rajna Gábor, Sipos Gábor, koproducere Stalter Judit, Tóth Csaba és Poós András.