A Fahrenheit 9/11 ugyanis a Bush és a Bin-Laden család közös olajérdekeltségei vizsgálja, a Michael Moore-től megszokott radikális hangnemben. Moore film-publicisztikáját a cannes-i filmfesztiválon mutatják be először. A Disney visszakozását a rendező szánalmasnak tartja és a háttérben politikai nyomást sejt. "Nem engedek a cenzúrának", jelentette ki.

Mivel a jogok most a Miramaxhoz kerültek, egyedül rajtuk múlik, hogyan mutatják be a filmet. A Weinstein-fivérek már kötöttek egy hasonló üzletet a Disney-vel: Kevin Smith Dogma című filmjének bemutatási jogát vették át az óriás-stúdiótól. A Dogma szarkasztikus vallás-szatírája erősen csípte a Disney urainak szemét, akik nem akarták kockáztatni, hogy az USA több millió katolikus lakosa rajtuk verje el a port Smith antiklerikális műve miatt.

A Fahrenheit 9/11 miatt a Bush-klántól fél a Disney-szervezet. Nem megerősített források szerint Jeb Bush, Florida kormányzója például fogadkozott, hogyha a Disney mégis bemutatná a filmet, minden eszközt bevet a floridai Disneyland ellehetetlenítésére.

Ha Moore filmje széles nyilvánosságot kap, vélhetően a közelgő elnökválasztásokat is befolyásolni tudja -  így a rendező érthetőnek tartja a Bush család reakcióját. "A helyükben én is megpróbálnék mindent", kommentálta Moore a sajtóhíreket.