"Sajnálattal közöljük, hogy a DunaDOCK nem tartja meg MasterClass programját a szeptemberi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, a CineFest csak akkor tud idén helyet adni szakmai programunknak, ha abban - terveinkkel ellentétben - nem szerepel magyarországi roma témájú film, vagy ha mégis, akkor az érintett filmek címe, tartalma és alkotóik nem lehetnek feltüntetve a fesztivál hivatalos programjában és semmilyen egyéb nyilvános fórumon" - tudatta kedd este a DunaDOCK csapata. A Böjte Ágnes, Groó Diana, Trencsényi Klára, Ugrin Julianna által jegyzett közlemény szerint idén is szakmai kritériumok alapján válogattak nemzetközileg elismert külföldi és magyar dokumentumfilmeket MasterClasshoz, például Schiffer Pál Cséplő Gyuri (1978) című filmjét, és egy nemzetközi fesztiválokat megjárt, friss dokumentumfilmet is. A DunaDOCK szerint "történetesen mindkettő roma témájú".

A DunaDock érthetetlennek nevezte a CineFest vezetőségének indoklását, miszerint "a filmfesztivál időpontja idén az önkormányzati választások elé esik, így a politikai konfliktusok elkerülése végett, és biztonsági okokból nem vállalnak semmilyen magyarországi roma témájú filmvetítést, sőt a szokásos roma programjukat sem tartják meg. Mi hisszük, hogy a dokumentumfilm olyan médium, amely segíti az egymás iránti empátiát, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy független filmes szakmai program szabadságát korlátozhatja az aktuálpolitika. Ilyen feltételekkel a DunaDOCK nem lesz jelen a CineFesten, döntésünkről már tájékoztattuk a fesztivált".

A rendezvény szerda délelőtt ugyancsak közleményben reagált, melyben azt hangsúlyozták, hogy a programot a fesztivál "fennállása óta szakmai szempontok határozták meg – ez idén sincs másképpen". A DunaDOCK idén is megkereste a szervezőket azzal, hogy egy roma témákkal is foglalkozó programot hoznának a fesztiválra, de a Cinefest szerint mivel a fesztiválnak van hasonló programja, idén ezt az összeállítást nem kívánták a programok közé felvenni. "Így az együttműködést közös megegyezéssel nem újítottuk meg. A fesztivál szervezői külön hangsúlyt fektetnek a hetedik éve a rendezvény részeként megszervezett roma tematikájú programra, a Roma-Kép-re, melynek keretében idén sikeres, miskolci roma emberekről mutatunk be öt portréfilmet" - zárul a közlemény.