A Dzsungel című filmterv a világhírű amerikai író, Upton Sinclair talán legnagyobb hatású regényének adaptációja ugyancsak az ő műve alapján készült Paul Thomas Anderson Vérző Olaj című filmje is. A regény egy litván család történetét meséli el egy fiatal párral a középpontban, akik a XX. század hajnalán érkeznek Chicago-ba az “amerikai álmot” keresve. Egy új, reményteli életről álmodnak, de hamarosan elnyeli őket a lehető legbrutálisabb, legkegyetlenebb és legmocskosabb hely, ami az akkori Egyesült Államokban létezett: egy dél-Chicagoi kerület, Packingtown.

 

dzsungel_500
Packingtown látképe


"Packingtown volt a központja az akkori világ legnagyobb mészárszékének, mely az USA teljes húsfogyasztásának 80 százalékát termelte - egy nagyvárosnyi méretű vágóhíd, ahol többnyire bevándorlók dolgoztak. A történet egyszerre leplezi le az embertelen és kegyetlen körulményeket, a munkások teljes kihasználását és a korrupciót, amely átitatta a társadalom minden rétegét, mindezt egy bevándorló család szemszögéből bemutatva. A regény kíméletlenül mond ítéletet egy olyan világról, amelyben a mészárszék dolgozói semmivel sincsenek jobb helyzetben, mint maguk a vágóhídra terelt állatok. A könyv aktualitása mit sem vesztett erejéből több, mint száz évvel megírása után sem." - állítja Bánóczki Tibor animációs filmkészítő.

 

dzsungel_figura_character_design01
Figuraterv a Dzsungelhez

A regény jogait a  film rendezőjének, Bánóczki Tibornak korábbi filmje, a Tejfogak angol producereivel, a Quark Films-szel (Anna Higgs és Gavin Humphries) együtt sikerült megvásárolnia, de mindenképpen szeretnének magyar partnereket is bevonni a gyártásba. Jelenleg a kecskeméti Firkafilm stúdióval dolgoznak az animációs technika kidolgozásán, az alkotók jelenleg az előkészítési szakasznál tartanak, zajlik a figurák és a vizuális világ tervezése.

"A Cartoon Movie óriási lehetőség a filmterv bemutatására, hogy a nemzetközi szakma előtt további pénzforrásokat, koprodukcios partnereket találhassunk a film elkészítésére." - mondta Bánóczki Tibor. Sopronban a filmhu számára is kiderült, hogy a Cartoon Forum milyen nagyszabású rendezvény: Erkel András szervező elmagyarázta nekünk többször is, és a résztvevők is egyetértettek. (A Cartoon Forumról szóló anyagainkat ide kattintva olvashatod el)

dzsungel_still_chicago_street
Látványterv a Dzsungelhez

Bánóczki Tibor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatott tanulmányokat; ott alapította meg Csáki Lászlóval és Pálfi Szabolccsal művészeti csoportukat, a Hipokaloric Groupot. Ennek keretében belül több kísérleti animációs filmet készítettek, közös munkájuk közül is kiemelkedik az Ifjúság megnyugtat című nagyjátékfilm, amely számtalan hazai és nemzetközi díjat söpört be. Bánóczki az utóbbi években a londoni National Film and Television School ösztöndíjasa volt, a Tejfogakkal diplomázott. A Tejfogak jelentős sikereket ért el: első díjat nyert az Annecy Animációs Filmfesztiválon, majd megnyerte az Ottawai Animációs fesztivál nagydíjat a Diplomafilmek Kategóriájában, valamint a legjobb animácios filmként nyert Csehországban is, a Karlovy Varyban rendezett FreshFilm Festen, és a Brit Animation Awardsra is jelölték legjobb diákfilm kategóriában.