A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió február 9-én nyitja meg a berlini fesztiválhoz kapcsolódó Európai Filmvásár (EFM) Magyar Standját. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben a Filmalap Berlinben már teljes körű képviseletet nyújt partnerei számára, amely a filmek értékesítését és fesztiválszerepléseinek szervezését is magában foglalja.

 

Az ember tragédiája


A év első és kihagyhatatlan nemzetközi filmvásárán debütál Bergendy Péter ügynökfilmje, A vizsga és Jankovics Marcell gigantikus Madách-feldolgozása, Az ember tragédiája. Mindkét új magyar film jelentős nemzetközi érdeklődésre tart számot az előzetes visszajelzések alapján. Szintén Berlinben mutatkozik be először a külföldi filmvásárlóknak a Köntörfalak című kamaradráma, ami a 2010-es Filmszemle közönségdíjasa volt. A Magyar Nemzeti Filmalap jelenleg 52 magyar játékfilmet kínál eladásra, köztük a fiatal magyar rendezőgeneráció többszörös fesztiváldíjas alkotásait, mint például a Friss levegő, a Fehér tenyér vagy a Dealer című filmeket. A Filmalap jelenleg még gyártásban lévő játékfilmeket is kínál előzetes eladásra az EFM-en. Többek között a nagysikerű Nyócker! 3D technikával készülő új változatát továbbá Dyga Zsombor új vígjátékát, melynek címe Couch Surf és főszereplője - Hámori Gabriella és Gyabronka József mellett - meglepő módon maga a kanapé.


Fehér tenyér


Mint arról korábban már hírt adtunk, Fliegauf Bence Csak a szél című legújabb rendezése a 62. Berlinale versenyfilmje. A magyar-német- francia koprodukcióban készült alkotás világpremierje február 16-án lesz az alkotók részvételével a Berlinale Palast díszvetítésén. A versenyprogramban, melynek fődíja az Arany Medve, mindössze 18 játékfilm indul – a szervezők ezúttal is több ezer benevezett alkotásból választották ki a versenyfilmeket.

Az Arany és Ezüst Medve díjak sorsáról döntő nemzetközi zsűri elnöke Mike Leigh brit filmrendező lesz. A zsűri további tagjai: Anton Corbijn holland fotográfus, filmrendező, Asghar Farhadi iráni filmrendező, Charlotte Gainsbourg francia színésznő, Jake Gyllenhaal amerikai színész, François Ozon francia filmrendező, Boualem Sansal algériai író, Barbara Sukowa német színésznő.

 


Nézd meg a Dealert!


A Berlinale vetítéseire évente közel 300 000 jegyet adnak el a szervezők, a fesztiválra és a hozzá kapcsolódó szakmai programokra – filmvásár, koprodukciós fórum – több mint 100 országból közel 20 000 szakmabeli érkezik, köztük több ezer újságíró.