A filmkritikusok szövetsége idén 50. alkalommal díjazza az elmúlt év legjobb hazai filmes teljesítményeit, a díjátadó ünnepség február 1-én lesz.

Az 1962-ben alapított Filmkritikusi díj alapvető mértéke a magyar filmtörténetnek.
Szegénylegények, Szerelem, Szindbád, Mephisto, Megáll az idő, Werckmeister harmóniák, Hukkle, Kontroll, Dealer, Delta és legutóbb a Bibliothéque Pascal – néhány felejthetetlen mozgókép azok közül, amelyeket fődíjával jutalmazott 50 éves fennállása során a magyar filmkritikusokat egyesítő szervezet.

 

filmkritiki2011_500
A 2011-es díjátadón


Világszerte vitathatatlan a filmkritikusok szerepe a mozinézők tájékoztatásában,
mozgósításában, ízlésük alakításában, az új tehetségek felfedezésében és népszerűsítésében, azaz a vetítőtermek széksorainak megtöltésében. Éppen ezért a Filmalap rendkívül fontosnak tartja, hogy Európa nagy filmes nemzeteihez – a francia César, a német Lola, a spanyol Goya, a lengyel Orly vagy akár a brit BAFTA-díjakhoz – hasonlóan a magyar filmnek is legyen továbbra is egy nagyfokú szakmai presztízsnek örvendő ünnepélyes díjazása.

A Filmalap az együttműködés keretében örömmel vállalja az idei Filmkritikusi díjak
támogatását, továbbá hosszú távon konstruktív partnerként kíván részt venni a díjak és a díjátadó hazai és nemzetközi ázsiója emelésében.