"A Magyar Filmművészek Szövetségének Választmánya nem tartja elfogadhatónak az állami filmtámogatás most megismert új modelljét. A Választmány, összhangban világhírű magyar és külföldi filmművészek korábban közzétett nyilatkozatával, leszögezi:


- Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy ez a rendszer a szakmai szervezetekkel történt érdemi egyeztetés nélkül került kialakításra és a továbbiakban sem szán semmilyen szerepet ezeknek a szervezeteknek.

- Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy ez a rendszer a korábbi széles bázisú, az ízlések sokféleségét tükröző és biztosító szakmai önkormányzatiság helyett egy durván központosított, lényegében egyszemélyes döntési, elosztási mechanizmust vezet be.

- Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy ez a rendszer nem vállal felelősséget a magyar filmkultúra és filmszakma számos meghatározó területéért, műfajáért.

A Magyar Filmművészek Szövetségének Választmánya továbbra is kifejezi tárgyalási szándékát, miközben sajnálattal állapítja meg, hogy erre a döntéshozók mostanáig nem tartottak igényt.  

Budapest, 2011.május 12.
A Magyar Filmművészek Szövetségének Választmánya"