A Friss levegőért Kocsis Ágnes a 37. Magyar Filmszemlén a legjobb elsőfilmnek járó Simó Sándor-díjat nyerte el, a Cannes-i Filmfesztiválon a Kritikusok Hete mutatta be először a nagyvilág közönségének. Kocsis Ágnest az a megtiszteltetés érte, hogy először járva Cannes-ban, rögtön két filmje kapott meghívást. A vírus című negyedéves vizsgafilmjét a főiskolás filmeket felvonultató Cinéfondation program tűzte műsorra, ahol a Harmadik díjat nyerte el. A Friss levegőt a sikeres Cannes-i bemutató után a legfontosabb nemzetközi seregszemlék hívták meg programjukba, Brüsszelben megosztott fődíjat nyert az európai filmek fesztiválján júliusban. A hétvégén véget ért reykjaviki filmfesztiválon a zsűri elismerő oklevelét nyerte el.

Mint arról korábban már hírt adtunk, a 2006-os Európa Filmdíjakra nevezett játékfilmek között Magyarországot Hajdu Szabolcs Fehér tenyér és Pálfi György Taxidermia című munkája képviseli, az ő alkotásaik azon a 49 európai filmet tartalmazó nevezési listán vannak, melyek közül az 1700 EFA-tag az egyes kategóriák jelöltjeit választja majd ki. Kenyeres Bálint Before Dawn című világhírű rövidfilmje a tamperei filmfesztiválon márciusban elnyert UIP-rövidfilmdíjnak (United International Pictures) köszönhetően került egyenesen a „Legjobb európai rövidfilm”-díjra jelölt alkotások közé. „Az év felfedezettje”-díjra jelölt munkákat külön bizottság választotta ki a 2006. június 15-ig elkészült európai elsőfilmek közül.

A magyar filmalkotókat tekintve „Az év felfedezettje”-díjra legutóbb Pálfi Györgyöt jelölték, aki Hukkle című alkotásával 2002-ben el is nyerte a legjobb európai elsőfilmesnek járó trófeát.