Bulgária legnagyobb nemzetközi filmszemléje március 7-16. között mintegy 170 alkotást vonultatott fel, a játékfilmversenybe 12 rendező kapott meghívást. A szófiai fesztiválon bemutatott filmeket az elkövetkezendő két hétben műsorra tűzik Burgaszban, Plovdivban és Várnában is. Bogdán Árpád (Boldog új élet, 2007) második mozifilmje, a Genezis bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg, a főszerepekben Cseh Anna Marie (Fiatalság, A fény ösvényei), valamint Csordás Milán és Illési Enikő Anna amatőr színészek láthatók.

Genezis: A remény hullámai

Bogdán Árpád második nagyjátékfilmje, a 2008-ban történt, tragikus romagyilkosságok utóhatását bemutató Genezis. Fliegauf Bence Csak a szél című (szintén Berlinben debütáló) filmjétől eltérően, a bűncselekményből kiinduló történetet három szálon, egy kisfiú, egy fiatal lány és egy felnőtt nő szemszögén keresztül árnyalja...Tovább a Berlinalen készült kritikánkhoz

Az operatőr Dobos Tamás (Apaföld, Lágy eső), a zeneszerző Tarr Béla állandó alkotótársa, Víg Mihály, a vágó Politzer Péter (Before Dawn, Fehér tenyér). A Genezis világpremierje februárban volt a Berlinalén. Bogdán Árpád új filmje a Mirage Film és a Focusfox koprodukciójában készült a Filmalap támogatásával, producere Taschler Andrea és Ferenczy Gábor. A Genezis magyarországi díszbemutatója a Titanic Filmfesztiválon lesz, és április 12-től országszerte vetítik a hazai mozik.

Forrás: Filmalap
Borítókép: Bogdán Árpád a fiatalok zsűrijével Szófiában (Fotó: Filmalap)