Kire ütött ez a gyerek? a tévében

A Bodzsár István producer vezetésével működő Unio Film Kft-nél január 2-án kezdődtek az Alföldi Róbert rendezésével készülő Kire ütött ez a gyerek? című televíziós film forgatási munkálatai. A Janikovszky Éva írásait felhasználó munka egy ORTT-s pályázatra készülő alkotás, amelyben feltűnnek a könyvhöz készült illusztrációk, Réber László munkái: a díszletben látható képeknek dramaturgiai szerepük is lesz.

A gyermek- és a kamaszkor problémáit hitelesen, őszintén ábrázoló Janikovszky-könyv televíziós adaptálása során a rendező sajátos dramaturgiai csavart alkalmaz. A Kire ütött gyerekszereplőit felnőttek alakítják, így kiskamaszként lesz látható a főszereplő Balázs Zoltán, Hernádi Judit, Murányi Tünde, valamint egy házibulizó csapat tagjaként többek közt Bodrogi Gyula és Udvaros Dorottya is. Így természetesen a felnőtteket tizenévesek játszák, összesen öt, 10-12 év közötti gyerekszereplő.

A gyermek- és a kamaszkor problémái
 hitelesen, őszintén

A film operatőre Babos Tamás, a jelmezeket Breckl János, a díszleteket Hujber Balázs tervezte, a dramaturg Vörös Róbert. A forgatókönyvet Rigó Béla írta, ő jegyzi az Állítsátok meg Terézanyut!-t is, és a gyerekfilmek készítésére meghirdetett ORTT-pályázat megjelenésekor javasolta a producernek a Kire ütött megfilmesítését, amelyhez már akkor volt egy előzetes forgatókönyve.

„Janikovszky Éva munkáinak adaptálása semmiképpen sem nevezhető előtanulmánynak Bartis Attila Nyugalom című könyvének 2005-től tervezett filmfeldolgozásához.”, amelyet ugyancsak Alföldi Róbert rendez. A Nyugalom megfilmesítését „szívügynek” tekinti a producer. Bodzsár István szerint a munkakapcsolat szempontjából azonban jó hogy a Janikovszky-írások filmes feldolgozása megelőzte a Bartis–adaptációt. A Kire ütött felvételei január 14-ig elkészülnek, a filmet pedig valószínűleg Húsvét körül láthatjuk a televízióban.

Régi filmötletek új lendülettel

A Nyugalom-mal kapcsolatos legfrissebb információ, hogy a producer, a rendező és a könyv szerzője január 4-én ült le meghatározni a főszereplők végleges névsorát. Eddig két főszereplő személye biztos. Az egyik Udvaros Dorottya, a másik Makranczy Zalán.  A forgatás július 30-án kezdődhetne és az első etap szeptember 8-ig tartana, valamint novemberben lenne még további 2-3 nap felvétel.

Továbbá Bodzsár István, a Lagunafilmnél készülő legújabb Hajdu Szabolcs alkotás, az Április munkacímű film (a címet később Adel versus Friday-ra módosították) társproducere elmondta, helyszínegyeztetés miatt két részletben forgatják a filmet.  A forgatás befejező szakasza január végén lesz. Hajdu Szabolcs tv-filmjéből munkájából igazi mozifilm lehet, amennyiben a jelenleg 16-os nyersanyagra forgó alkotás felnagyítására sikerül pénzt szerezni. (Hajdu Szabolcs legújabb filmjéről szóló cikkünk itt olvasható.)

Helyszínegyeztetés miatt két részletben forgatják
Adel versus Friday

Paczolay Béla az Unió Filmnél készülő két munkája közül az egyik éppen befejezéséhez érkezett. Elkészültek a Bányató kópiájának fényelésével, hang és zenei utómunkálataival. A film operatőre akárcsak a Janikovszky-filmnél Babos Tamás. A groteszk, a valóságtól kissé elemelt vígjáték főszereplője Hollósi Frigyes, aki egy társkereső hirdetése alapján igyekszik egy randevúra. Útközben betér egy bányató melletti büfébe, vesztére, mert a találkozóból nem lesz semmi. A kocsma törzsközönségében tipikus mai, közép-kelet-európai figurákat fedezhetünk fel, lecsúszott értelmiségit, ex-kommunista szimpatizánst, bárpultos hölgyet valamint a hatalomhoz jutott kisembert - a bányató őre. Így a vígjáték egyben a magyar társadalomról is igyekszik képet adni. A kocsmába betérőket többek közt Újlaki Dénes, Benedek Miklós, Pap Vera, Szőke András, Elek Ferenc alakítják.

Bergendy Péter low-budgetben

Paczolay Béla másik filmje, a 190 millióból készülő Kalandorok, amelynek forgatása májusban kezdődhet. A sajátos, három generációs road movie-t Pados Gyula fényképezi. A 80 milliós MMK-s támogatással készülő moziba a Filmpartners is beszállt a TV2-vel együtt, ők összesen 50-60 milliót állnak a költségekből. Valamint az Erste Bank 30 milliós befektetése mellett Bodzsár István a Terézanyu után járó normatív támogatás rá eső részét, 30 milliót fordít a munkálatokra.

Régóta megvalósításra váró terv Fazekas Csaba rendezése, amely egy „csajos film”, ennek végleges forgatókönyvén dolgozik a rendező és Zánkay Piros forgatókönyvíró. Az alapfelállás szerint három különböző helyről érkező nő egy swing zenekar alapítására készül.

Bodzsár István és a Terézanyu-val debütáló Bergendy Péter hamarosan újabb filmterv megbeszélésére ül össze. A low-bodget project forgatókönyve várhatóan az év második felében készül el.

Szintén az Unio Filmnél készítik elő Boros István Enyészet hava című játékfilmjét. A projekt az MMKA 2006. évi gyártáselőkészítési pályázatán támogatásban részesült. Az elsőfilmes rendező-forgatókönyvíró több éve dolgozik a könyvön, amely egy kisvárosi gyermekgyilkosság szálait bogozza. A történetben nem a krimi az elsődleges, hanem az emberi sorsok, a kiúttalanság kérdése, a rejtett indulatok és hazugságok hálója. A filmhez próbafelvételek készültek, melyeket már a kiválasztott helyszíneken forgattak. Mivel a film egyik főszereplője egy 10 éves kisfiú, az ő keresése zajlik ezekben a hetekben, elsősorban vidéken.