A producer, Kevin Wallace ígérete szerint színpadra viszik Középfölde eredeti történetét, de nem próbálják meg a reprodukálni a mozitrilógia szemkápráztató speciális effektjeit. A Jackson féle Tolkien-feldolgozás eddig három milliárd dollár bevételt és jó néhány Oscar-díjat hozott az alkotóknak.

„A produkció sikere sokkal inkább függ azon az ötven színészen és zenészen, akik előadják a történetet, mint a technikán” - mondta Wallace. Továbbá bejelentették azt is, hogy a vállalkozás 11.5 millió fontból fog elkészülni. „Készek vagyunk arra, hogy úttörő szerepet vállaljunk, a darab prózai, zenei, látványelemekből és mozgásszínházból fog összeállni” – tette hozzá a producer.

Majd azzal folytatta, hogy annak, aki Tolkien klasszikusát ilyen extravagáns módon kívánja feldolgozni, az nem ijedhet meg az eredetitől. Wallace elképzelése szerint nem lesznek éneklő és táncoló hobbitok a színpadon, a zene pedig erőteljesen fogja megjeleníteni a népi elemeket.

A Hobbit-musical zeneszerzője A.R. Rahman, aki korábban több bolliwoodi filmhez is komponált már, és ő készítette a Londonban nagy sikerrel színpadra vitt Bombay Dreams zenéjét, valamint együtt dolgozik a finn Varttina nevű együttessel is. A produkció rendezője Matthew Warchus, akit a britek leginkább a világszerte színpadra állított Art című munkája után ismerhetnek.

Az eredeti terv szerint a darabot első alkalommal Londonban mutatták volna be, azonban a brit főváros színházai annyira tele vannak siker-musicalekkel, mint például a Mary Poppins vagy The Producers, hogy az alkotók inkább Totontóban néztek lehetőség után.

Peter Jackson elismerő kritikát kapott annak a drámai küzdelemnek a bemutatásáért, amelyet Középfölde feletti uralomért emberek, hobbitok, varázslók és vérszomjas orkok vívnak egymással. Jacksonnak tíz évébe telt A Gyűrűk Ura elkészítése, Kevin Wallace eddig négy évet töltött a musical színpadra állításával, és reméli, hogy Torontó majd London után a Brodawyn is bemutatják a művet.