Nagy Viktor Oszkár televíziós forgalmazásba került filmje egy képzeletbeli bevándorlási hivatal működését mutatja be, márciusban mutatták be a hazai televíziók. A film témájának aktualitásával és érzékenységével fontos párbeszédet indított el. A történetben a friss diplomás hivatalnok, Anna (Fignár Anna) személyén keresztül ismerjük meg a papírra váró bevándorlók szorult helyzeteit, egyéni drámáit. A rendező a letelepedésre vágyó emberek saját történeteiből indult ki – majdnem mindenki önmagát alakítja, egy fiktív térben.

A rendező korábban is foglalkozott már a bevándorlás témájával: a 2011-es Két világ közt című dokumentumfilmje a bicskei menekülttábor lakóiról szól, a 2013-as Felsőbb parancs pedig a szerb-magyar határon fennakadt nehéz sorsú migránsok és egy segítőkész szerb pap kapcsolatát mutatja be. Apaföld című első nagyjátékfilmjét a 40. Magyar Filmszemlén Gene Moskowitz-díjjal jutalmazták, beválogatták a Thesszaloniki-filmfesztiválra és Európai Filmdíjra is felterjesztették.

A nyertes forgatókönyvíró-páros másik tagja Szőcs Petra, aki a 2014-es Cannes-i filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjában szerepelt A kivégzés című filmjével, tavaly pedig ő lett az egyik továbbjutó a Filmalap Inkubátor programjában: Gemma nővér című filmterve forgatókönyv-fejlesztési lehetőséget kapott.

A FIPA - Festival International De Programmes Audiovisuels fesztivál kifejezetten televíziós filmekkel foglalkozik, a Hivatal a nemzetközileg beválogatott drámai versenyfilmek közt szerepelt. A filmet tavaly itthon is díjazták: Dobos Tamás a Legjobb operatőr díját vehette át a 12. Aranyszem Operatőr Fesztivál TV-Film kategóriájában.

A film producerei László Sára és Gerő Marcell, forgalmazója a Campfilm Production.