Mundruczó Kornél filmje, amely egyedülálló nézőpontot kínál Európa aktuálisan egyik legnagyobb társadalmi problémája, a menekült kérdés és az ezzel kapcsolatos álláspontok vizsgálatára, csak 2018. április 26-án kerül a német mozikba, így a fesztiválvetítés kihagyhatatlan alkalom a Németországban is közismert rendező legújabb művének megismerésére. A fesztivál vendége lesz többek között Jancsó Dávid, a film vágója, aki a fesztivál másnapján a Jupiter Holdja készítéséről osztja meg tapasztalatait a közönséggel a film werkanyagaival illusztrálva. A Huniwooddal párhuzamosan futó berlini Ake Dikhea? Roma Filmfesztivállal közös eseményen, Németországban először vetítik le a Brazilok című filmet, ahol a film egyik szereplője, Farkas Franciska is vendég lesz.

Mundruczó Kornél: Jupiter holdja

A dokumentumfilmes szekcióban olyan, Magyarországon és nemzetközileg is sikert aratott filmeket tűznek műsorra, mint az Európa Filmdíjra is esélyes Ultra (Simonyi Balázs, 2017), a Soul Exodus (Bereczki Csaba, 2016), a Mi ez a cirkusz? (Halász Glória, Tiszeker Dániel, 2016). A kategória több filmje, mint a Seb (Nagy Dénes, 2015) vagy a Dizájneren (Horváth Balázs, 2016) kortárs társadalmunk legsúlyosabb, az egyéni létet megkérdőjelező problémáival foglalkozik. Yossi Aviram 2014-es alkotása, A Polgár-lányok a világhírű sakkozócsalád életét, Somogyvári Gergő 2016-os Transzduna-sorozata pedig egy dunai szállítóhajó útját követi nyomon. A filmválogatás részeként mutatkoznak be a budapesti  Színház- és Filmművészeti Egyetem Almási Tamás által vezetett dokumentumfilmes MA képzése hallgatóinak munkái is.

Simonyi Balázs: Ultra

Az animációs- és rövidfilmes kategória ugyancsak több németországi premiervetítés színtere – itt mutatkozik be a helyi közönségnek például Wunder Judit Kötelék című alkotása, de ismét látható lesz az idei Berlinálén debütáló Vulkánsziget, Lovrity Kata munkája. A fesztivál vendégeként jelen lesz Szentpéteri Áron, akinek Láthatatlanul (2017) című kivételes rövidfilmjével szintén először találkozhat a német közönség. Az elmúlt években a közmédia támogatásával készült, nagyobb léptékű animációs munkák közül műsorra kerül a Candide (Kreif Zsuzsanna, 2017) egy epizódja és a Luther Márton élete - Úton az Úr felé (Richly Zsolt, 2017).

Wunder Judit: Kötelék

A fesztiválon kiemelt programban mutatkoznak be Fábri Zoltán 2017-ben digitálisan felújított filmjei, többek között a Körhinta, az Utószezon, az Édes Anna, valamint az Oscar díjra jelölt Pál utcai fiúk. Fábri Zoltán idén lenne 100 éves – az évfordulóra a megújult Nemzeti Filmarchívum Fábri filmjeinek nemzetközi hírű magyar operatőrök által kísért 4K felújításával készül. A felújítás izgalmas folyamatáról, az archív filmek nemzetközi terjesztéséről, a megújuló Filmarchívum és a Deutsche Kinemathek együttműködéséről beszélget majd Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója és Martin Koerber, a Deutsche Kinemathek gyűjteményi menedzsere a Huniwood egyik kiemelt eseményén.

A fesztivál kurátorai Imre Loránd Balázs filmrendező, a Speak Easy Project Berlin és a fesztivál társalapítója, valamint Kovács Dániel, a Collegium Hungaricum Berlin programigazgatója. Szakmai kurátorként Bujdosó Bori szakújságíró, filmkritikus, Papp Bojána dokumentumfilm-rendező, valamint Deák Dániel, a Daazo.com rövidfilmes portál alapítója, valamint Herczeg Zsófi, a Daazo.com munkatársa működtek közre a program összeállításában. A fesztivál partnerei a Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Nemzeti Filmarchívum is; a fesztivál a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, illetve a Balassi Intézet támogatásával valósul meg.

A teljes program megtekinthető a fesztivál honlapján.

Forrás: Speakeasy Project