A 18-24 éves korosztályt célzó képzést eredetileg az SZFE-n képzelte el a színházban és filmben is aktív színész-rendező, végül a modellváltás eredményeképp kellett új helyet, megfelelő adminisztrációs körülményeket és támogatókat találniuk, utóbbit illetően a magánszektorból érkező mecénásokról van szó – mondta el Bodó Viktor az ATV-nek adott interjújában. A képzés lebonyolításában a Füge Egyesület segíti majd őket, de számos hazai és nemzetközi partnerintézményt is bevonnak.

A felvételi során elsősorban egy színész osztályt hoznak létre, azonban amennyiben a felvett diákok között az első év közös munkája alapján kitűnnek rendezői képességekkel rendelkező hallgatók is, ők a második évtől gyakorlatorientált rendezői képzést is kapnak.

Az oktatók megtalálása Bodó elmondása szerint nem volt nehéz feladat, javarészt olyanokat keresett meg, akik őt tanították vagy akiket ő tanított korábban. A jelenleg 18 fős tanári karban olyan nevek szerepelnek, mint Székely Kriszta, Szamosi Zsófia, Mácsai Pál, Polgár Csaba, Máté Gábor, Rába Roland, Keresztes Tamás és Miklauzic Bence. 

Bodó az interjúban kifejtette, hogy több lépcsőben érdemes tanítani a színészmesterséget, ez a képzés is ennek megfelelően épül fel. Az első évben a saját személyiség köré szerveződnek a gyakorlatok, az egyéni színpadi jelentés megtalálása a cél a színészaspiránsok számára. Innen lépnek tovább a karakterek felépítése felé, aminek része az improvizáció, a néma improvizáció, majd egy figura nulláról történő felépítése. Ezzel egy időben beszédtechnikát, éneket, zenét, mozgástechnikát is tanulnak majd a diákok.

Bodó Viktor és Stork Natasa a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben


A képzés időtartama 2+1 év, amiből az utolsó év egy gyakorlati időszak. Ennek keretében a nemzetközi terepen is lesz lehetősége a hallgatóknak kipróbálni magukat. A színészek harmadévben a Ludwigsburgi Egyetemmel és a Freeszfe-vel közösen egy filmes projektben vesznek részt, a rendezőhallgatók pedig a stuttgarti, hamburgi vagy prágai városi színházakba mehetnek majd elsőként asszisztenskedni, majd rendezni. A tanárok névsora és a közösen kialakított tematika Bodó ígérete szerint egy összetett képzési programot garantál.


A képzés októberben indul, az első fordulóra július 21-ig várják a jelentkezéseket. Bővebb információ a Jurányi honlapján.


Címlapkép: Bodó Viktor / Fotó: elte.hu