A TIFF What's Up, Doc? nevű dokumentumfilmes szekciójába olyan alkotásokat hívnak meg, amelyek a műfaj konvencióit játékosan és bátran forgatják fel. A KIXnek odaítélt fődíjat és az azzal járó 2.000 euró pénznyereményt a "filmes magabiztossággal" indokolta a zsűri, "amivel az alkotók szenvtelen bűnrészesekként mutatják meg egy gyermek átalakulását." Révész Bálint videoüzenetben köszönte meg a díjat: "a TIFF egy olyan hely, ahol a filmipar magyar szakemberei nemcsak egymással, hanem a szakma nemzetközi képviselőivel is találkozhatnak, ráadásul egy olyan fesztivál keretében, ami mindig kiemelt hangsúlyt fektet a magyar filmekre. Számunkra a TIFF több, mint egy filmfesztivál."

A 23. TIFF záróünnepsége / Fotó: TIFF/Vakarcs Loránd


Révész Bálint és Mikulán Dávid nemrég a filmhu-nak is interjút adtak, amiben Mikulán így emlékezett vissza a film keletkezéstörténetére: "Az első pillanattól kezdve forgott a kamera, tehát maga a gondolat, hogy csináljunk egy filmet, mindig is megvolt. Az alap kiindulás az volt, hogy mindig is akartam forgatni egy deszkás videót, aminek van mondanivalója, és műfajokat keresztez, a trükkökön kívül érdekelt a szociális kontextus, a videóművészet, az improvizáció. Aztán az évek során a film nyelve és a lehetséges végső formája - ahogyan én meg Sanyiék is változtunk - folyamatosan alakult. Nem úgy indultunk neki, hogy több mint 10 évig fog tartani, ugyanakkor foglalkoztatott Sanyi jövője. Megvolt az ötlet, hogy legyen belőle nagy film, de közben történtek a dolgok is, aztán amikor Bálint beszállt, ő katalizálta, hogy na akkor itt az idő összevágni, befejezni, leforgatni, ami még hiányzik, és ez volt még több mint 6 év."


A 23. TIFF nagyjátékfilmes fődíját, azaz a Transilvania Trophy-t a Girls Will Be Girls című indiai film kapta, aminek a világpremierje a Sundance Filmfesztiválon volt. Shuchi Talati alkotása egy felnövéstörténet egy tinédzser lányról, aki egy bentlakásos iskolában él a Himalája ölelésében. A zsűri díját szintén egy indai film, a The Adamant Girl kapta. A dramedy egy indiai faluban játszódik, főhőse Meena, aki egy alsóbb kasztból származó férfit szeret. A lány családja azonban azt hiszi, Meena-t megszállta valami gonosz erő. Vinothraj Palani rendező visszatérő vendége a fesztiválnak, első egész estését, a Pebbles-t 2021-ben vetítették a TIFF programjában. A legjobb rendezés díját pedig Sebastián Quebrada nyerte, a The Other Son című, személyes ihletettségű munkájáért.


A KIX hazai bemutatója az év második felében várható, producerei Kiss Viki Réka, Muhi András Pires, Ede Victor és Révész Bálint.

 

Borítókép: Kix