Az Örökmozgó tevékenységének ellátása érdekében az államtitkárság megoldást keres arra, hogy az egyetemes filmművészet részét képező, filmtörténeti jelentőségű alkotások továbbra is eljuthassanak a közönséghez - közölték.

A MaNDA július 27-én adott ki közleményt arról, hogy bezárás fenyegeti az Örökmozgó Filmmúzeumot, ha a július 31-én lejáró bérleti szerződés megújításáról nem sikerül megállapodniuk a Bufival. Mint akkor írták, az eddig fizetett bérleti díj kétszeresét ajánlották fel a Bufinak a filmszínház további működtetésére, a cég azonban annak hétszeresét kérte tőlük. Áthárított szolgáltatásként a MaNDA továbbá havi bruttó 109 ezer forint közös költséget és évi mintegy 600 ezer forint építményadót fizetett eddig.

Másnap a Budapest Film Zrt. közölte az MTI-vel, hogy a MaNDA az elmúlt 15 évben nem fizetett tényleges bérleti díjat a tulajdonosnak, mivel a bérlő 15 évvel ezelőtt mintegy 33 millió forintos felújításért cserébe kapta meg a jogot az üzemeltetésre. Mint rámutattak, ha a felújítás összegét 15 éves viszonylatban havi összegekre bontják, akkor a MaNDA mostani ajánlata a 15 évvel ezelőtti bérleti díjnak csupán 55 százaléka. Hozzátették, hogy ebben a helyzetben más cégek ajánlatát is fontolóra kell venniük, az azonban biztos, hogy az ingatlanban továbbra is artmozi fog működni.

A Manda később jelezte, hogy hétfőn átadták az Örökmozgónak otthont adó ingatlant a tulajdonosnak, eszközeik felelős őrzésbe kerültek.

(Forrás: MTI)