A Kulturális GPS a 21. század intelligens GPS alkalmazásainak egyike, amely forradalmian új lehetőségeket tár fel mind a kultúra, mind az oktatás–tanulás, mind pedig az idegenforgalom területén. A Kulturális GPS századunk Kreatív Iparának egy olyan alkalmazása, amely segít tájékozódni a naponta megjelenő több százezer információ között, de eszközként szolgál arra, hogy a folyamatosan megújuló és újabb kreatív értékeket felmutató kultúra mindannyiunk számára ingyenesen és naprakészen elérhetővé váljon.

iphone_500


A kultúra mindig meghatározó része volt életünknek, a digitális társadalom korában azonban már hétköznapjainknak is elengedhetetlen részévé vált. Egyre többen keressük a turisztikában rejlő kulturális értékeket, egyre intenzívebbé válik a különböző tudományok által művelt kulturális tartalmak iránti érdeklődés, azaz a kultúra területén is meghatározóvá vált az oktatással összefüggő funkcionalitás.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum koordinációja mellett megkezdődött a nemzeti kultúra több évszázados értékeinek egységes digitális állományba történő rendezése, a nemzeti kultúra tárgyi, írott, vagy éppen film és zenei művekben megmutatkozó értékei néhány éven belül egységes nemzeti digitális kulturális adatbázisban lesznek elérhetőek.

Az információs technológiai társadalom kultúrával szembeni elvárásai az elmúlt években jelentős mértékben megváltoztak. A számítógépek mindennapos használata, a mobiltelefonokon történő verbális és vizuális kommunikáció, a térbeli tájékozódásra használt GPS készülékek a kultúra világát sem hagyták érintetlenül. A kultúra területén másodpercenként napvilágot látó új információk, a magyar kultúra irányában megmutatkozó többnyelvű érdeklődés, az egyre nagyobb állományt képező digitális adatbázis egy olyan interaktív és online jellegű kulturális rendszer megalkotását követeli meg tőlünk, amely napjaink általános használatúvá váló okostelefonjain, i-podjain keresztül országhatáron belül és kívül valamennyi európai polgár számára elérhető aktuális kulturális információ megszerzését teszi lehetővé.

Ennek a rendszernek a neve: „KULTURÁLIS GPS”

A Kulturális GPS rendszerén keresztül több nyelven lehet elérhetővé tenni a magyar kultúrát országhatáron belül és kívül, a legújabb térinformációs rendszerek segítségével térben és időben megjeleníthetővé válnak nemzeti kulturális értékeink.

ipad_500


„Több száz lexikon egy telefonban.”

Ma Magyarországon 1,5 millióan használnak okostelefont, és egyre többen használják ezt az eszközt tájékozódásra is. Ezen technológiák segítségével válik mostantól elérhetővé, hogy az egyetemes magyar kultúra értékei elférjenek a zsebünkben. A helyszínek száma kimeríthetetlen, a tervek szerint körülbelül tizennégyezer helyszín 12 milló objektuma szerepel majd a történelmi Magyarország területét is felölelő adatbázisunkban. Ezek között megtalálhatók lesznek műemlékek, templomok, múzeumok, közművelődési intézmények, szobrok, vagy akár kulturális rendezvényekhez kapcsolódó helyszínek.

A fejlesztés kiemelt célkitűzése, hogy a miniatürizált kommunikációs eszközök segítségével olvashassuk végig az adott helyhez kapcsolódó történelmi információkat, nézhessük meg a kulturális értékekkel kapcsolatban elkészített képeket és videókat, vagy választhassuk ki a hely megközelítésére általunk legjobbnak vélt útirányt.

Elvárásunk a Kulturális GPS-el szemben, hogy naprakész információkat szolgáltasson az adott helyhez kapcsolódó rendezvényekről, programokról, vagy akár a mobil eszköz használatával kezdeményezhessünk helyfoglalást, jegyrendelést, elektronikus úton történő fizetést.

A Kulturális GPS feladata lesz a jövőben, hogy elhaladva egy-egy útvonalon felhívja a figyelmünket a „háttérben” rejlő kulturális értékekre, és teljes körű információt adjon a kulturális szolgáltató elérhetőségéről, a látogatás lehetséges időpontjairól, az akkor épp aktuális kiállítás vagy rendezvény kulturális tartalmáról szöveges és képi formában egyaránt.

A Kulturális GPS egy „játék” is egyben – a kulturális információk játékos formában történő elsajátításának új informatikai és kommunikációs eszköze. A kulturális tudás új kommunikációs rendszerének bevezetésével reményeink szerint új korszak kezdődik a fiatal generációk nemzeti kultúra iránti érdeklődésében. A „játékos” ismeretszerzés mellett a Kulturális GPS egy új kifejező eszköz a felnövekvő generációk körében, mivel a digitális úton elkészített írások, vagy alkotásokat bemutató fényképek és filmek a jövő társadalmának online megmutatkozási lehetőségét hordozzák magukban.

A Kulturális GPS egy lépéssel közelebb visz bennünket a Kreatív Iparhoz, megalapozza a nemzeti kultúránk tartalmát és arculatát.

Kulturális PILOT projekt

Most, e PILOT projekt keretében kel életre a Kulturális GPS. A benne szereplő helyszínek területi felosztásban tekinthetőek meg (történelmi vidékek, pl. Őrvidék, Dél-Alföld, Kárpátalja, stb.).

A keresést segíti a szabadszavas kereső, valamint a könyvjelzők létrehozásának lehetősége. Emellett a felhasználói szokások alapján összeállított legkedveltebb listáját is itt érjük el. A történelmi vidéken belül találhatók az egyes helyszínek, amelyek közül a kiválasztottra kattintva először egy rövid leírást találhatunk. Ezen kívül a helyszínhez kapcsolódó fotókat, audio és videó anyagokat tekinthetünk meg, valamint a helyszínhez kapcsolódó kontaktinformációkat egyben már el is menthetjük. A „web” ikon megnyomásával a helyszín weboldalára érkezünk, a „térkép”-re kattintva pedig láthatjuk az elhelyezkedését, itt egyből útvonalat is tervezhetünk magunknak a létesítmény megközelítésére.

Amennyiben a telefont merőlegesen magunk elé tartjuk, az un. augmented reality (kiterjesztett valóság) segítségével a néhányszáz méteres körzetben található helyeket tekinthetjük meg, szövegbuborék formájában, amelyre kattintva a helyszínre jellemző információk jelennek meg az előbbiekben ismertetett módon.

A Kulturális GPS a korábbi évek hasonló fejlesztéseivel szemben nem egyszerűen kulturális adatbázisok informatikai és kommunikációs rendszere, hanem a digitális nemzeti kultúránk formailag és tartalmilag megújuló megjelenési formája. Ez az új forma alkalmas arra, hogy az információs technológia tempóját felvéve folyamatosan megújulva állandó jelenlétre legyen képes e gyorsan változó világban.