76 ország friss filmjeiből mutat be válogatást India nagyszabású nemzetközi filmfesztiválja Goán. A november 20-án kezdődő, 50. születésnapját ünneplő eseményre három magyar alkotás kapott meghívást. Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című vámpír-retró-kém-vígjátékát a nemzetközi közönség Goában láthatja először. A 70-es évekbeli Magyarországra látogató vámpír és a nyomába eredő titkosszolgálati ügynökök vérbő történetére két hét alatt mintegy 64 ezren váltottak már jegyet itthon, így szinte biztos, hogy az év egyik legnézettebb magyar mozifilmje lesz.

Viccet csinál a Kádár-korszakból a magyar vámpír

Bodzsárék nem csupán a meghökkentésre játszanak rá, Nagy Zsolt nehezen kiismerhető karaktere katalizátorává válik a film rendszerkritikájának. Humoros jelenetek egész sora teszi nevetségessé a Kádár-kort, vagy legalábbis rámutat annak kisstílűségére. Idealista gondolat fogalmazódik a filmben: egyetlen messziről jött figura képes megingatni egy diktatórikus rendszert.

Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című szövevényes thrillere számos fesztiválszereplést követően Goában is műsoron lesz. A különleges látványvilágú, erős hangulatú krimi korábban elnyerte a braunschweigi fesztivál fődíját, a Fantasporto legjobb forgatókönyv díját, Belgiumban és Szlovéniában pedig a közönségdíjat, és múlt héten a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál szakmai zsűrije a legjobb film és a legjobb színésznő díjával is kitüntette.

Ahogy a goai fesztivál szervezői korábban már nyilvánosságra hozták, Deák Kristóf Foglyok című tévéfilmjének világpremierje is a versenyprogramban lesz, melybe mindössze 15 alkotás kapott meghívást. A Foglyok az ötvenes évek elején, a Rákosi-korszak legsötétebb napjaiban játszódik Budapesten, ami megtörtént eseményen alapuló, saját lakásában foglyul ejtett család története. A főszerepben Sodró Eliza, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Porogi Ádám, Molnár Levente, Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor, Soltész Bözse, Kardos Róbert, Csőre Gábor és Vasvári Emese látható. A film forgatására mi is kilátogattunk, sőt az idei Cinefesten meg is néztük Deák Kristóf abszurd vígjátékát.

Forrás: MNF