Fejes Katalin elmondása szerint az archívum feladata nem csak annyiból áll, hogy a filmeket digitalizálják, majd egy DVD-ra kiírva felrakják egy polcra és többet hozzá se nyúlnak, hanem folyamatosan mozgásban tartják, restaurálják, és online elérhetővé is teszik azokat. A digitalizálás folyamatát sokan megkérdőjelezik, mivel a celluloidról számítógépbe való bevitel során minőségromlás történik. Az igazgatóhelyettes cáfolja ezeket a vádakat: a szervezet nagyon ügyel arra, hogy csak minőségi anyagokat produkáljon, és ezt a precíz technikai felszereltség lehetővé is teszi számukra: az egyik legkorszerűbb eszközt, a Telecine gépet használják a filmtekercsek digitalizálására.

Az utolsó éjszaka (1913) (forrás: MaNDA)

Az előadás során arról is mesélt, hogy a digitalizáló tevékenységét sokszor kétkedve fogadják a nemzeti közgyűjtemények (könyvtárak, múzeumok): egyfelől félnek tőle, mert az online elérhetőség miatt kevesebb a látogató, másrészt viszont örülnek is neki, hogy egyre több emberhez eljutnak a kulturális termékek. A filmarchív kifejezetten törekszik arra, hogy minél több filmet online is elérhetővé tegyen, ezért alapították meg a MANDA Tékát, aminek egyre bővülő filmtárából kölcsönözhetővé válnak, a korábban nehezen megszerezhető magyar klasszikusok. A könyvtármozi-hálózat létrehozásával vidéki városokba szeretnének eljuttatni minél többet, a digitális archívban található filmekből.

A főigazgató-helyettes azt is elmondta, hogy legfőbb terveik között szerepel a mozgókép oktatásba való bevonása: az iskolai tananyagokba híradó-, és dokumentumfilm-részleteket akarnak beleépíteni, ezzel közelebb hozva a diákokat a magyar film műfajához és történelméhez. Több filmművészeti iskolával kapcsolatban állnak – vetítéseket szerveznek az ELTE, az SZFE és a MOME Animáció szakának diákjaival is, az utóbbival a Megmozdítható plakátok nevű közös projekten dolgoztak együtt. A diákok klasszikus magyar filmek plakátjait animálták meg, az eredmények itt láthatóak.


 Fejes Katalin a Filmhéten (forrás: Magyar Filmhét facebook oldala)

A MANDA kérdéses jövőjével kapcsolatban azonban Fejes Katalin sem tudott új információval szolgálni. Február elején felmerült a hír, hogy felszámolják a nemzeti gyűjteményt, amely óriási tiltakozási hullámot váltott ki a hazai filmes szakma széles körében. A hírről, és az azt követő petícióról mi is beszámoltunk, és csatlakoztunk is a közösséghez, amely ragaszkodik a Nemzeti Filmarchívum fennmaradásához. Novák Emil, a Magyar Filmhét vezetője tette fel a kérdést Fejes Katalinnak a szervezet megszűnésével kapcsolatban, aki egyenes válaszában azt felelte, hogy sajnos ők sincsenek tisztában az archívum jövőjével. Egy dolgot biztosan állított,  hogy jogutód nélkül nem lehet felszámolni egy nemzeti gyűjteményt, és bíznak abban, hogy hamarosan megoldást találnak a problémára.