Urban jó tanácsokkal is szolgált a pályázóknak

A pályázatra egyedi projektek és csomagtervek egyaránt benyújthatók, melyeknek összköltségvetése 13 millió euró, egy-egy tervezet 10 000 és 60 000 euró közötti összegért folyamodhat, míg a csomagtervek esetében (3-6 projekt) ez az összeg 70 000-190 000 euró között mozoghat. A támogatás költségvetése évek óta változatlan, a benyújtott projekttervek száma azonban évről évre nő. A pozitív elbírálás érdekében ezért különösen fontos, hogy a beadott pályázat igényes, pontos,  konkrétumokra támaszkodó és hiánytalan legyen.

A pályázat kritériumaival kapcsolatban Urban elmondta, a támogatható vállalat fő tevékenységi köre az audio-vizuális projektek gyártása, illetve a tulajdonosok európai állampolgársága. A pályázat beadásakor pedig fel kell tudni mutatni legalább egy, a cég által gyártott és forgalmazott, meghatározott hosszúságú és műfajú alkotást. Az elbíráló által figyelembe vett kiválasztási szempontok a cég, illetve a projektben résztvevők szakmai tapasztalata, valamint a megfelelő pénzügyi kapacitás.

Urban a beadványhoz csatolandó formanyomtatványok részletes bemutatása után néhány jótanáccsal szolgált a leendő pályázók számára: a szinopszis mellé érdemes egy részletes, alaposan kidolgozott treatmentet csatolni. Az általánosságok helyett érdemes minél pontosabb, konkrétabb megfogalmazást használni. „Józan észből kiindulva, és időben kezdjünk hozzá a pályázat kidolgozásához” - mondta Urban. A projekt tartalmi részére vonatkozóan kifejtette, nem kell feltétlenül európai témához kapcsolódnia, de elvárásként jelentkezik az univerzális megközelíthetőség.