A cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete válogatásában is díjazott Mustang egy észak-törökországi faluban játszódik, ahol öt életvidám kamaszodó lánytestvér ártatlanul játszik a fiúkkal, de valakik szerint ez a játék messze nem ártatlan. A botrány váratlan következményekkel jár: a családi otthon börtönné változik, az iskola helyett jönnek a háztartásvezetésről szóló leckék és kezdik előkészíteni a házasságokat. Az öt szabadságvágyó nővér keresi a rájuk kényszerített sorsból való kiutat.

Az 1978-ban Ankarában született rendezőnő Törökországban és Franciaországban nőtt fel, a filmezést Párizsban tanulta. Első filmje francia-német-török koprodukcióban készült és óriási sikert aratott a francia közönség és kritika körében is. A francia mozikban június óta látható alkotást eddig csaknem félmillióan látták.

Az amerikai filmakadémia 2016. február 28-án adja át az Oscar-díjakat Los Angelesben. A legjobb idegen nyelvű film Oscarjára minden ország egy filmet nevezhet, a listából több körben választja ki a filmakadémia az öt jelöltet, amely esélyes lesz a díjra. A legutóbbi díjazott az Ida című lengyel dráma volt. Magyarországot Nemes Jeles László Saul fia című, cannes-i nagydíjas filmje képviseli az idegen nyelvű kategóriában.

(forrás: MTI)