Az egyedülálló, bhutáni-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilm egy kis himalájai faluba vezet, ahol egy helyi család mindennapjaiba nyerhetünk intim betekintést, akik az elzárt hegyi falu buddhista kolostorában élnek. A kolostor őrzői már évszázadok óta a 16 éves Gyembo felmenői közül kerülnek ki, jelenleg apja felügyeli a szent ereklyéket. Azonban az apa és fia között konfliktus érlelődik, mivel a fiatal Gyembo édesapja óhajával ellenében nem a családi tradíció továbbvivésének akarja szentelni életét.

A monostor gyermekei: Buddhizmus a Facebook korában

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai filmje olyan finom eszközökkel mutatja be tradíció és modernizáció egymásra gyakorolt hatását, ami messzebbre nyúlik Bhután zárt kultúrájánál és értelmezhetővé válik a világ bármely olyan pontján, ahová elért a technológia fejlődése...TOVÁBB A KRITIKÁHOZ

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai közös rendezése tavaly novemberben debütált a holland IDFA dokumentumfilm fesztivál elsőfilmes versenyprogramjában, itthon a 2018-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon is szerepelt. A monostor gyermekei Magyarországon alternatív terjesztésben lesz látható a Soldivision forgalmazásában, a jövőbeni vetítési alkalmakról a film Facebook oldalán lehet majd tájékozódni.

Forrás: A film Facebook oldala