Az európai digitalizált örökségben komoly űr tátong az első világháborús anyagok hiányában, ezt kitöltendő az EFG 1914 projekt 650 órányi film- és 5600 filmes vonatkozású anyagot fog digitalizálni, ezek mindegyike az I. világháború éveiben keletkezett, illetve ezeknek az esztendőknek a történetét dolgozza fel.

manda_utolso_ejszaka_500
Utolsó éjszaka


Az 1910-es években jelentős számú film készült Európa-szerte, de sajnos csak kis részük élte túl az elmúlt évszázadot, és amelyik mégis, az filmtekercseken. Az ezekhez való hozzáférés pedig költséges és bonyolult. Bár több európai filmgyűjtemény évekkel ezelőtt megkezdte már a digitalizálást, az EFG 1914 az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával szélesebb körben kívánja előmozdítani ezt a folyamatot.

Az anyagok az EFG és az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana honlapján lesznek elérhetők.

manda_obsitos_500
Az obsitos

A megosztott tartalmakon túl készül egy virtuális kiállítás is, ami bemutatja ennek a konfliktusokkal terhelt évtizednek filmiparát, közönségét, hangulatát.

15 ország 20 európai filmarchívuma és filmes intézménye csatlakozott a 2014-ig, épp a Nagy Háború kitörésének centenáriumáig tartó projekthez.

A MaNDA négy filmmel vesz részt: A föld rabjai (1917), Az obsitos (1917) Az utolsó éjszaka (1917) és az Egy fiúnak a fele (1917) című, eddig rejtett kincsei kerülnek be az európai filmörökség digitalizált, kutatható és online élvezhető halhatatlanjai közé.