Az Eidolon Club célja, hogy a privát fotográfia műfajának segítségével megkérdőjelezzék a vizuális kultúra megszokott felfogásait. A válogatott programok, filmvetítések, workshopok és beszélgetések azt a célt szolgálják, hogy találkozási pontot biztosítsanak a privát fotó iránt érdeklődő szakembereknek és rajongóknak, diákoknak és kíváncsi felnőtteknek, amatőr fotósoknak és az amatőrök jelentőségét elismerő profiknak, a fotótörténet íróinak és olvasóinak – azaz mindenkinek, aki szeret fotográfiákat nézni, akkor is, ha azokat nem profik készítették.

Az Eidolon Club első első eseményén a kreatív víziójáért a Sundance Filmfesztiválon díjazott És a király így szólt: Milyen csodás szerkezet! című dokumentumfilmet vetítik április 18-án 20:00-tól a Toldi Mozi nagytermében.

 

A film főszereplője a kamera, ami megszületése óta nemcsak inspirálja az emberiséget, hanem meg is változtatta azokat a szociális kódokat, amelyek mentén viselkedünk. Axel Danielson és Maximilien Van Aertryck rendezők az emberiség önmaga iránti rajongását vizsgálják, valamint azt, hogy miért vonzódunk annyira ahhoz, hogy a világot a kamera lencséjén, majd képeken keresztül szemléljük. A filmkészítők eközben azt a kérdést is felteszik, hogy milyen társadalmi következményekkel jár a bolygón lévő, 2022-re mintegy negyvenöt milliárdra becsült kamera képáradata, és hogyan jutott el az emberiség kétszáz év alatt az első fotográfiát készítő Joseph Nicéphore Niépce hátsó kertjének megörökítésétől a több milliárd eurós médiaiparig.

A film után Fekete Xénia rendező, Klág Dávid újságíró, valamint Sugár János képzőművész beszélgetnek majd a látottakról és arról, hogy milyen hatással van ránk a mindennapi képalkotás. A beszélgetést Szilágyi Róza Tekla moderálja.

 

Jegyek a Toldi mozi oldalán válthatók.