A mértékadó ítészeket tömörítő 1935-ben alapított New York Film Critics Circle (NYFCC) szerdán hozta nyilvánosságra a díjazottak listáját. A legjobb elsőfilm díját most először nyerte el magyar alkotás. Az ünnepélyes díjátadó január 4-én lesz New York-ban.

Egy nappal korábban a szintén New York-i székhelyű, nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR) tagjai az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg a Saul fia című alkotást. A filmet, amely Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában, december 18-tól vetítik az amerikai mozik.

A Variety filmmagazin szerkesztősége nemrég jelentette be idei felfedezettjeinek - 10 Directors to Watch - névsorát. A kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők között van Nemes Jeles László. A kitüntetett alkotóknak január elején a Palm Springs-i filmfesztivál kísérőrendezvényén adják majd át a rangos díjat - olvasható a közleményben.

A Filmalap emlékeztetett arra, hogy Nemes Jeles László filmjét a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, amelyen a Saul fia a nyolcadik lett. Az International Press Academy tegnap hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

(forrás: MTI)