A Saul fia páratlan díjesője (Oscar-díj, Golden Globe, BAFTA és még számos kiemelkedő elismerés) után nem meglepő, hogy Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje is világszerte a mozikba kerül, a tengerentúlon ráadásul az egyik legnagyobb hollywoodi stúdió karolja fel. A Variety beszámolója szerint a Napszálltát a Sony Pictures Classics mutatja be az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Úgy tűnik, hogy a Sony független- és művészfilmekkel foglalkozó divíziójánál jól tudják, mit csinálnak, mert ők vitték odakint a Saul fiát is, amit a 2015-ös Cannes-i Filmfesztiválon szereztek meg, több komoly érdeklődőt is maguk mögé utasítva. 

Mindemellett még felsorolni is hosszú a világ más országait, ahol a helyi forgalmazók megvásárolták a Napszállta jogait: többek között Japán, Kína, Mexikó, Venezuela, Brazília, Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália, a Benelux államok, Ausztria, Norvégia, Finnország, Oroszország, Izrael és Izland moziközönsége már biztosan láthatja az első világháború hajnalán játszódó magyar filmdrámát.

Napszállta főszereplőnője Írisz (Jakab Juli), aki sok év után tér vissza Budapestre, ahol azzal szembesül, hogy családja egykori, nagy presztízsű kalapszalonját már egy idegen férfi (Vlad Ivanov) birtokolja. A fiatal lány az eltűnt bátyja nyomába ered, ám egy sötét titok tárul fel előtte. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás nemzetközi jogait a filmben koprodukciós partnerként is résztvevő Playtime International értékesíti.

Világpremierje szeptember 3-án, a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz (az idei, különösen erős mezőnyről bővebben itt írtunk), majd szemptember 8-án a Torontói Filmfesztiválon is megmérkőzik, valamint meghívást kapott az októberben megrendezésre kerülő BFI Londoni Filmfesztiválra is. Itthon szeptember 27-től, a Mozinet forgalmazásában látható a mozikban. 

Forrás: Variety