A Filmtett vette észre, hogy Enyedi Ildikó új filmjének a készítésére 450 ezer eurót ítélt meg a német-francia filmalap. A filmet német-francia-magyar koprodukciókban tervezik megvalósítani, amelyben a német Pandora Film a többségi partner – írja a Cineuropa. A feleségem története is egy sokországos vállalkozás volt, ott viszont a magyar Inforg-M&M volt a fő gyártó cég.

A produkció jelenleg Silent Friend ( magyar fordításban: Csendes barát) munkacímmel fut, összefonódik benne az emberi és a természeti világ. Fontos szerepet kap benne egy idős fa a marburgi botanikus kertben, amelyet Dél-Amerikából hoztak át Európába. „A fáknak a miénktől eltérő az időérzékelésük. Egymással és a környezetükkel is kommunikálnak" - mondta el 2021-ben a Screen Dailynek. Arról is beszélt, hogy kihívást jelent számára megtalálni a módját annak, hogy a fák jelzései és állapotváltozásai a korlátozott emberi érzékekkel is észlelhetőek legyenek.

A film enigmatikus, ugyanakkor a figyelmet megragadó rövid szinopszisa így szól: „Lélegezz be, lélegezz ki. Az emberek körülbelül percenként tizenhatszor teszik ezt meg. A fák naponta egyszer. Ez egy olyan történet, ahol ez a két ritmus találkozik. Rövid és tökéletlen találkozás. De azért találkozás.

Enyedit több szál is Németországhoz köti, már első nagyjátékfilmje, Az én XX. századom is német koprodukcióban készült, A feleségem történetét részben Hamburgban forgatta, a Testről és lélekről pedig az Arany Medvét, vagyis a Berlinale fődíját érdemelte ki.

címlapkép: Enyedi Ildikó A feleségem története forgatásán / fotó: Csata Hanna