2020. 09. 28. Pozsonyi Janka

A szerelmes agysebészekre maszkban is kíváncsiak a mozinézők

Horvát Lili filmje szeptember 24. óta látható a mozikban

Öt év után új filmmel tért vissza Horvát Lili, a Szerdai gyerek rendezője: a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre múlt csütörtök óta látható a mozikban. A szerelemért Amerikából hazaköltöző agysebésznő története az első hétvégéjén 4941 nézőt vonzott be a moziba, ami szerzői filmek esetében ritkán jó indítás, pláne egy világjárvány kellős közepén.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre műfaja nehezebben behatárolható, mint amihez a magyar filmek nézői hozzászoktak. Ha mégis meg kellene határozni, akkor romantikus pszichodrámának, szerzői hangvételű, misztikus mozifilmnek nevezhetnénk, ami a megnézése után még sokáig az ember fejében marad. Horvát Lili első nagyjátékfilmje, a Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Szerdai gyereket az első magyar mozis hétvégéjén 1785-en nézték meg, így ebben a tekintetben is nagyobb lehet az alkotók öröme.

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője a Veszprém-Balaton Filmpikniken tartott filmszakmai konferencián azt mondta, hogy a Felkészülés... velencei premierjével együtt, a vírus előtt 10-20 000 nézőre számítottak, de jelen helyzetben annak is örülnének, ha 10 000 néző elmenne rá. Az már most is tisztán látható, hogy a 4941-es nyitóhétvégével teljesíteni fogja a film a minimális elvárást, és talán még annál is többen ülnek majd be rá.


Ebben az időszakban már egy pár ezer néző is ajándék lehet, két hete 7732 nézővel indított a Hab, Lakos Nóra romantikus vígjátéka, azóta pedig már 15 623 néző volt rá kíváncsi. Mellettük továbbra is műsoron van Lóth Balázs akcióvígjátéka, a Pesti balhé, ami most hétvégén érte el a 71 530. nézőjét.

Jelen állás szerint még vár ránk idén egy pár hazai premier, viszont minden esély meg van rá, hogy mások is követik Herendi Gáborék példáját, akik a járvány növekedése miatt hivatalosan is januárra tolták a Toxikóma bemutatóját. 

A 2020-ban bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi:

1. Pesti balhé - 16 760 néző

2. Zárójelentés - 13 898 néző

3. A feltaláló - 5 537 néző

4. Hab - 7 732 néző

5. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - 4 942 néző

6. Patthelyzet - 128 néző

Mellettük volt még április végén, a Vimeon bemutatva Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, amit az első hétvégén kb. 6000-7000-ren látták.

A mozinézettségi adatokat a Filmforgalmazók egyesülete adja közre.

Még több magazin

magazin

Az idő mindent megszépít – Nosztalgia a magyar filmekben

10 film a múlt iránti vágyakozásról

Április 4-én kerül a mozikba a Kék Pelikan, aminek vonatjegy-hamisító szereplői a rendszerváltás és az ezredforduló közötti évtized határtalannak…

tovább

magazin

Reménytelenül szomorú, mégis ő méri fel mások boldogságát

Zurbó Dorottya A boldogság ügynöke című filmjéről mesélt

Premier előtt volt látható Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai új dokumentumfilmje, amelyben egy boldogtalan bhutáni kérdezőbiztos méri fel hivatalos…

tovább

Lefkovicsék gyászolnak

Breier Ádám első nagyjátékfilmje egyszerre nevetett és ríkat meg, miközben egy sokak számára ismeretlen világba kalauzol el. Ha csak egy kellemes vasárnap délutáni családi dramedy lenne, akkor is szeretnénk, de a Lefkovicsék gyászolnak ennél sokkal többet ad és fontos űrt tölt be a magyar filmek között.

Filmhu podcast #87: Szabó Kimmel Tamás

Filmhu podcast #86: Breier Ádám

Három pasi és a nagy córesz – végre láthatóvá válik a 21. századi magyar zsidó sors

a teljes dosszié
 
hirdetés

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
Jövőre 39 leszel. Aztán 40. És akkor már meghalhatsz.

A nő másik arca

Oszd meg! Az összes idézet