A PÁSZTOR (r.: Illés László)

1944 végén járunk, Vas megyében. A Székely B. Miklós alakította pásztor a háború zajától távol él, míg egy napon tanúja lesz egy csoport zsidó fogoly lemészárlásának. Egy lány azonban még életben marad, akit a magányos alak magához vesz. Miközben megismerjük a lány történetét, kettejük sorsa elválaszthatatlan lesz. Horváth Ákos a rémségeket elkövető SS tisztet alakítja a filmben, a montreali Art Color Digital Cinema Nemzetközi Filmfesztiválon kapta meg a legjobb színésznek járó díjat. A film tavaly októberben Los Angeles Film Awards legjobb függetlenfilmes produkciója lett, Illés László rendező pedig a zsűri különdíját nyerte.

Bemutató: Szeptember 3. / ADS Service

 

HAB (r.: Lakos Nóra) 

Dóra (Kerekes Vica) cukrász, aki különféle édességek között tölti a mindennapjait. Sürgősen pénzre van szüksége, hogy a csőd széléről visszarántsa szeretett cukrászdáját, azonban a hitelt csak családosok vehetik igénybe. Kieszel egy tervet, és pont ekkor bukkan fel egy vállalkozó kedvű agglegény (Mátray László), aki a hitelért Dóra vőlegényének hazudja magát, így egy koravén kisfiúval kiegészülve más többi bolondos családokkal szállnak versenybe a támogatásért. Egy könnyed kikapcsolódást nyújtó romantikus vígjátékra mindig van igény a hazai mozikban, Lakos Nóra első nagyjátékfilmjét pedig még vonzóbbá teszi ezekben a bizonytalan időkben, hogy meseszerű látványvilággal és bájos humorral kecsegtet. Forgatási riportunk itt olvasható.

Bemutató: Szeptember 10. / Intercom

 

MAGDOLNA (r.: Buvári Tamás)

Valós eseményeket dolgoz fel a Balaton-felvidéken játszódó, fekete-fehér történelmi dráma, ami Bódi Mária Magdolna munkáslány és vértanú két napjára fókuszál. 1933 szeptemberében egy szép emlék elevenedik fel, míg 1945. március 23-án tragédia történik. A gyerekkori Magdolnát Buvári Villő, míg a felnőtt lányt Nagy Katica (Rossz versek, Gólyatábor) alakítja. A független produkcióban, Veszprém-környéki összefogással készült filmdráma premierje is helyben, az I. Veszprém-Balaton Filmfesztiválon mutatkozik be szeptember 4-én, két hétre rá pedig a mozikban is láthatjuk.

Bemutató: Szeptember 17. / Szeretfilm

 

NINCS PARANCS! (r.: Szalay Péter)

1989-ben Bella Árpád határőr hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a berlini falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. A vasfüggöny leomlásának eseményeit két, helyesen cselekedő határőr szempontjából ismerhetjük meg Szalay Péter dokumentumfilmjében, ami animációs és fikciós betéteket is tartalmaz, ezekben Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos is feltűnik.

Bemutató: Szeptember 17. / Dunatáj Alapítvány

 

FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE (r.: Horvát Lili)

Az itthoni premier előtt a velencei filmfesztivál versenyprogramjában, majd Torontóban is bemutatkozik Horvát Lili (Szerdai gyerek) második mozifilmje. Márta (Stork Natasa), a tehetséges idegsebész szerelmes lesz. Amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival (Bodó Viktor), aki viszont váltig állítja, hogy még soha nem találkozott a nővel. A romantikus filmdráma remek párost hozott össze, Stork Natasát az Isteni műszak után hét évvel végre ismét főszerepben láthatjuk (a következő alkalomra sem kell sokat várnunk, jövőre érkezik a Veszélyes lehet a fagyi), az elmúlt időkben a színpadra koncentráló Bodó Viktor pedig több mint tíz év után tér vissza a vászonra. További szerepekben Vilmányi Benett és Nagy Zsolt is megjelenik az ősz legizgalmasabbnak ígérkező rejtélyében.

Bemutató: Szeptember 24. / Mozinet

 

VISSZATÉRÉS EPIPÓBA (r.: Oláh Judit)

A hazai dokumentumfilm-reneszánsz egy megrázó történettel folytatódik. Az 1980-as évek végén Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. A több hetes nyaralás egy képzeletbeli országba, Epipóba repítette a résztvevőket. Mesébe illő szerepjátékok várták a gyerekeket, akiknek még saját, titkos nyelvük is volt. A tábor karizmatikus vezetője bűvkörébe vonta a rábízott gyerekeket, ám a játékokat megalázás és abúzus árnyékolta be. Oláh Judit filmrendező egykori táborozó, aki 25 év után felkeresi egykori társait, hogy együtt értsék meg, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A Campfilm és az HBO Europe közös produkciójában készült dokumentumfilm világpremierjét a PH:DOX fesztiválon tartották, a nyáron Szarajevóban is versenyzett.

Bemutató: Október 1. / HBO Go és HBO

 

ÉDEN (r.: Kocsis Ágnes)

Kocsis Ágnes új mozifilmje egy évtizeddel előző alkotása, a Pál Adrienn után érkezik, de talán pont a legjobbkor, mert kényszerű elzártságban élő főhősének helyzetét most mindannyian át tudjuk érezni. Éva ( Lana Baric) allergiás a kémiai anyagokra, a légszennyezésre, a rádióhullámokra és az elektromos mezőre. Teljes elszigeteltségben kell élnie, környezetével nem érintkezhet. Akár a legapróbb figyelmetlenség is a halálát okozhatja. Kizárólag öccsével és a rajta állandóan kísérletező orvosokkal van kapcsolata. Egy napon pszichiáter érkezik, hogy kiderítse, Éva betegsége valódi vagy csak a képzeletének szüleménye. Az egyedien steril látványvilággal rendelkező és izgalmas nemzetközi szereplőgárdával készült film premierje a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ősszel végre itthon is láthatjuk.

Bemutató: Október 15. / Mythberg Film  FRISSÍTÉS: 2021 tavasza

 

TOXIKOMA (r.: Herendi Gábor)

Szabó Győző heroinnal való küzdelmét dolgozza fel legújabb filmjében Herendi Gábor, melyben a főszerepet Molnár Áron, a leszokásban segítő Csernus Doktort pedig Bányai Kelemen Barna alakítja. A közönségsikereket egymás után szállító rendező ezúttal egy sötétebb hangvételű alkotással jelentkezik, amit személyessé tesz számára, hogy annak idején csak azzal a feltétellel engedte szerepelni Szabót a Valami Amerikában, ha az végigcsinálja előtte az elvonót. A két főszereplő egyaránt domináns személyiség, mérkőzésük intenzív drámát ígér, az előzetesben felvillantott drogos hallucinációk effektjei is meglepően jól néznek ki, így minden okunk megvan rá, hogy várjuk Szabó Győző mélyrepülésének és felemelkedésének történetét. Beszámolónk a forgatásról itt található.

Bemutató: Október 22. FRISSÍTÉS: 2021 első fele / Vertigo Média

 

PILÁTUS (r.: Dombrovszky Linda)

Miután vidéken élő édesanyja megözvegyül, a Budapesten orvosként dolgozó Iza (Györgyi Anna) úgy dönt, hogy magához költözteti az idős asszonyt (Hámori Ildikó). Ám az otthoni közegből kiszakított Anna nem találja a helyét a nagyvárosban, elhidegült lányával pedig nem képesek valódi kapcsolatot teremteni. Szabó Magda regényének némileg modernizált tévéfilmes változata tavaly elsöprő sikerrel szerepelt a milánói filmfesztiválon, ahol négy díjjal jutalmazták, idén nyáron pedig a Foreign Language Film Series 2021 programba is beválogatták, így akár a Golden Globe-díjért is versenybe szállhat.

Bemutató: November 1. / Duna TV

 

BECSÚSZÓ SZERELEM (r.: Nagy Viktor Oszkár)

Egy fanatikus focidrukker (Ötvös András) élete teljesen felborul, amikor feleségével (Stefanovics Angéla) úgy döntenek, hogy törvénytelenül örökbefogadják egy roma lány (Gombó Viola Lotti) születendő gyermekét. Amellett, hogy innentől folyamatosan titkolóznia kell elvakult ultrákból álló barátai előtt, még a lányhoz is túl közel kerül. Az Apaföld rendezőjének új filmjéről sejthető, hogy több lesz egyszerű komédiánál, a beharangozók szerint olyan témákat érint, mint a futballszurkolók ellentmondásos világa és a gyermekvállalás nehézségei. A szereplőgárdát Thuróczy Szabolcs, Orosz Ákos, Hajdu Szabolcs és Tenki Réka is erősíti.

Bemutató: November 12. / Vertigo Média FRISSÍTÉS: 2021. első fele

 

SPIRÁL (r.: Felméri Cecília)

Felméri Cecília első nagyjátékfilmje háromszereplős tóparti dráma, aminek egy évszakokon átívelő szerelmi háromszög áll a középpontjában. A titokzatos történet mellett a szereplőgárda is ígéretes: az Európai Filmdíj-nyertes Borbély Alexandra és Kiss Diána Magdolna mellett a román kortárs film egyik legnépszerűbb alakja, Bogdan Dumitrache lesz látható a főszerepben. A sződligeti halásztó mellett lévő forgatásra mi is ellátogattunk.


Bemutató: November 19. / Vertigo Média

 

HÉT KIS VÉLETLEN (r.: Gothár Péter)

Megáll az idő rendezője az utóbbi időkben a botránya miatt került be a hírekbe. Elismerte, hogy a Katona József Színházban zaklatta munkatársnőjét. Ez alighanem súlyos árnyékot fog vetni legújabb filmjének a bemutatójára. Jelenleg annyi tudható róla, hogy családi véletlenek hét epizódjából áll, és a történetmesélési módja eltér a kortárs szórakoztató film sémáitól, helyette új közlési formákkal kísérletezik. A főszerepekben Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér lesz látható.

Bemutató: November 26. / Filmpartners

 

A BÉKE KÖVETEI (r.: Babos Tamás, Kálomista László Tamás)

December elsejétől lesz látható A béke követei, a trianoni Magyar Békedelegáció munkáját bemutató dokumentum-játékfilm. A Babos Tamás és Kálomista László Tamás rendezésében készülő alkotás archív felvételeket, történész megszólalásokat és dramatizált jeleneteket vegyít, hogy a mai nézői elvárásoknak megfelelően mutassa be a békeküldöttség féléves munkáját. A film célja, hogy a trianoni békeszerződést történelmi kontextusban mutassa be, átfogó képet adjon az előzményekről, a békeszerződés létrejöttét és aláírását körülvevő tényezőkről és következményeiről is. 

Bemutató: December 1. / Megafilm

 

ÍGY VAGY TÖKÉLETES (r.: Varsics Péter)

Ezoterikus sikerkönyvszerző és az önmagát jelentős szépírónak képzelő reklámszakember szeret egymásba az önáltatással és hazugságokkal teli romantikus vígjátékban, ami könnyen a téli időszak hazai sikerfilmje lehet. Fekete Ernőt végre főszerepben láthatjuk, a vajdasági Béres Márta pedig elsőként mutatkozik be nagyjátékfilmben. Varsics Péter rendező a reklámfilmek irányából érkezett, így első kézből ismeri a történet hátteréül szolgáló közeget, és szintén bíztató, hogy a szereplők között Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Hegedűs D. Géza, Thuróczy Szabolcs, Gáspár Tibor, Ónodi Eszter és Elek Ferenc is feltűnik.

Bemutató: December 3. / Intercom

 

POST MORTEM (r.: Bergendy Péter)

A Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült borzongató alkotás az első világháború és a spanyolnátha-járvány után játszódik egy kísértetjárta, magyar faluban. Tomás, a halottfotós, az elhunyt szeretteikkel fényképezni vágyó kuncsaftok helyett valódi szelleminvázióval találja magát szembe. Bergendy Péter rémtörténete hollywoodi színvonalú ijesztgetést ígér, ez lesz az első fősodorbeli, nagy költségvetésű magyar horror.

Bemutató: az év végén / Intercom FRISSÍTÉS: 2021 első fele

Hiányolsz valamit? Összeállításunkat folyamatosan frissítjük!