A Szilícium-völgy népszerű nemzetközi filmfesztiválját, a Cinequest-et tavasszal a koronovírus járvány miatt félbe kellett szakítani és októberben online változatban folytatódott. Az eredetileg a kaliforniai San José-ban megrendezett esemény így összesen több mint kétszáz alkotást mutatott be, a díjazottak listáját a napokban hozták nyilvánosságra a szervezők. A szakmai zsűri Szász Attila Apró mesék című filmjét Global Vision díjjal méltatta.

Az Apró mesék közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

Szász Attila, az Apró mesék rendezőjeú

Szász Attila (Félvilág, Örök tél) 2019-ben bemutatott mozifilmje Köbli Norbert forgatókönyvéből készült, operatőre Nagy András, zeneszerzője Pacsay Attila és Parádi Gergely voltak. Az Apró mesék a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel.

Az Apró mesék-et számos fesztivál hívta meg programjába. Várnából a zsűri különdíját, Pármából a legjobb filmzenéért járó fődíjat és a legjobb film díját is elhozta. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás nemrég elnyerte a Balkán Panoráma Filmfesztivál fődíját Izmirben.

Ennek a szélhámosnak szívesen bedőlünk

Miközben az ország a második világháború utáni kaotikus átmenet időszakát nyögi, egy szimpatikus szélhámos (Szabó Kimmel Tamás) veszélyes viszonyba keveredik egy vadász feleségével (Kerekes Vica). Az izgalmas tévéfilmjeikről jól ismert Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró egy film noiros ízesítésű romantikus thrillerrel debütáltak a mozikban.

 

Forrás: NFI