A Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével készült Blokád Antall József életútjának történelmi hátterét az 1956-os jelenetekben a szovjet elnyomás fojtogató légköre és a forradalom eseményei szolgáltatják, az 1990-es jelenetekben pedig a taxisblokád által kiváltott, az utcákon és a tárgyalóasztaloknál zajló káosz.

Tősér Ádám rendezése októberi mozibemutatóját követően hetekig a legnézettebb filmek között volt. A Blokád főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítja. A Blokád producere Lajos Tamás, forgatókönyvét Köbli Norbert írta, operatőre Nagy András volt.

Veszélyes lehet a fagyi

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Veszélyes lehet a fagyi egy egypetéjű ikerpárról szól, akik a külső hasonlóságok ellenére különböznek egymástól: Éva gazdag feleségként neveli kisfiát, míg a radiológus Adél munkájába menekül a magány elől. Mindketten elégedetlenek életükkel és irigylik a másik vélt boldogságát, mígnem egy nap belép az életükbe egy fiatalember, akinek hatására nem várt fordulat következik be a két nő egymással való kapcsolatában.

Szilágyi Fanni rendezésében mindkét főszereplőt Stork Natasa alakítja, aki a kettős szerep megformálásáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó kitüntetést a New York-i Filmhéten. A filmben Stork Natasa mellett Patkós Márton, Szabó Máté, Csikász Ágnes és Bódy Magdi látható. A Veszélyes lehet a fagyi producere Pataki Ági és Kenesei Edina, forgatókönyvírója Lányi Zsófi, operatőre Szilágyi Gábor volt.

Jelenleg már mintegy 600 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

Forrás: NFI / Címlapkép: Blokád