Robin Campillo filmje, a Percenként 120 szívverés egy csoport aktivistát mutat be, akik az AIDS kutatásának és megelőzésének elősegítéséért küzdenek Franciaországban. A Számi vér Amanda Kernell bemutatkozó alkotása, amely egy 14 éves számi lány története, aki az 1930-as években tomboló rasszizmus miatt egyre inkább elvágyódik az életéből. A film a májusban megrendezett Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Hullámtörők-díját. Valeska Grisebach harmadik filmje, a Western Bulgáriában dolgozó német munkásokról szól. A cowboy- és indiántörténetekből merítő alkotás a gazdasági migráció és az integráció kérdését állítja középpontba.

Robin Campillo: Percenként 120 szívverés

Az európai mozi, kultúra és értékek népszerűsítésére szolgáló díjra jelölt három döntős filmet az EU összes hivatalos nyelvén feliratozzák és minden tagállamban bemutatják. Minden évben tíz film kerül a hivatalos válogatásba, amely közül három juthat be a döntőbe, melyek közül közül az Európai Parlament képviselői választják majd ki a nyertest november 15-én, míg a közönségdíjról online szavazás dönt.

Valeska Grisebach: Western

A Lux-díjat 2007 óta minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmnek ítélik oda, amely az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról szól. Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Nemes Jeles László Saul fia című filmje 2015-ben, Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása 2012-ben, Mundruczó Kornél Delta című filmje pedig 2008-ban volt a három esélyes között, de a Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.

Forrás: MTI