A kedden elfogadott, a módosításokkal melegellenessé alakított pedofiltörvény egyik lehetséges következményéról közölt cikket a Variety. Ahogy azt a Telex is megírta, a rangos filmes szaklap azt találgatja, vajon negatívan érinti-e a törvény a magyar filmipart, amely az egyik legnépszerűbb európai partnere a hollywoodi produkcióknak. 2019-ben rekordévet zárt a hazai filmipar, 565 millió dollárt költöttek összesen a nálunk készülő produkciók.

2016-ban bojkottal fenyegette a Disney Georgiát, miután az amerikai államban LMBTQ-ellenes törvényt hoztak. A szórakoztatóipari cég 2019-ben már a Netflixszel, a WarnerMediával, a Sonyval és más stúdiókkal együtt lépett fel, kilátásba helyezték, hogy máshová viszik a produkcióikat egy szintén Georgiában elfogadott abortuszellenes törvény miatt. 2019-ben a Netflix az Outer Banks című sorozat forgatását egy másik államba helyezte át Észak-Karolinából, miután ott is egy szexuális kisebbségekkel szemben diszkriminatív törvényt fogadtak el.

Isabelle Huppert, Lucas Bravo és Káel Csaba a Mrs Harris Goes to Paris magyarországi forgatásán / fotó: MTI

A Variety próbált utánajárni, hogy Magyarországon is várható-e hasonlóan kemény fellépés a filmipar vezető vállalataitól, de a Sonytól, az Amazontól és a Netflixtől sem kaptak választ.

A Warnermedia magyarul is kiadott közleményében leszögezi, hogy "nem tolerálja a homofóbiát, az előítéletességet és a diszkriminációt. Visszautasítjuk a homofóbia, az előítéletesség és a diszkrimináció összes formáját, és büszkén hiszünk egy olyan befogadó és együttműködő társadalomban, amelyet sokféle egyéni hang és élmény gazdagít."

A Variety érdeklődésére Káel Csaba filmügyi kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy nem okoznak kárt a magyar filmiparnak a törvényre adott esetleges válaszlépések. "Magyarország magasan képzett szakembergárdát, világszintű infrastruktúrát, gyönyörű helyszíneket és nagyvonalú adókedvezményt kínál a nemzetközi filmes közösség számára. Szilárdan hiszek abban, hogy ezek nagyobb fontossággal bírnak, mint a politika" - mondta el a szaklapnak.

forrás: Variety
címlapkép: Zendaya a részben Magyarországon forgatott Dűne című filmben