A Viacom nyilatkozatában többek közt az olvasható, hogy a népszerű file-cserélő szándékosan sértette meg a szerzői jogokra vonatkozó törvényeket. A többek közt az MTV-t, a Nickelodeont vagy a VH1-et is birtokló médiacég számításai szerint körülbelül 160 ezer engedély nélküli videóklip és egyéb műsor került fel a YouTube-ra, ezeket összesen másfél millió alkalommal nézték meg.

A Viacom akkor állt elő az egy milliárd dolláros követeléssel, amikor a Google-val és a YouTube-bal folytatott tárgyalások megszakadtak, mert az ingyenes mozgóképmegosztó oldalról nem töröltek 100 ezer szerzői megjelölés nélkül feltöltött filmet.

A Google válaszolni készül a bírósági lépésre, a cég vezető jogi képviselője úgy véli, betartják a szerzőijogi előírásokat, amivel a kiadók és a tartalmak előállítói sokszor extra bevételhez jutottak.

A Viacommal ellentétben a BBC lehetőséget lát a YouTube-ban, nem pedig tartalomtolvajt. A britek megállapodtak az ingyenes file-megosztó felület vezetőivel, amelynek értelmében saját tartalmaik is megjelennek egy külön képernyőben. Ettől remélik, hogy a YouTube havi 70 milliós látogatottságának egy része feléjük irányul majd.