Henry, a pimasz stand-up komikus (Adam Driver) és Ann, a nemzetközi népszerűségnek örvendő énekesnő (Marion Cotillard) kívülről nézve tökéletes párt alkotnak. Fényűző életük viszont teljesen felborul, miután megszületik kislányuk, Annette, akinek van egy meglepő, egyelőre még nem felfedett adottsága.

"Leos Carax minden filmje nagy esemény. Az Annette teljesíti a hozzáfűzött reményeket, olyan ajándék a mozi, a zene és a kultúra szerelmeseinek, amelyre az egész tavalyi évben vágytunk” – mondta el nyitófilm bejelentésekor Pierre Lescure, a cannes-i filmfesztivál elnöke. Lelkesedése nem véletlen, az elismert francia művészfilmes első angol nyelven készült filmjéről van szó. Az Anette az Arany Pálmáért is versenybe száll, és igazi nagy durranásnak érkezik: főszerepeit Jim Jarmusch egyik kedvenc színésze, Adam Driver, valamint a francia világsztár, Marion Cotillard alakítják.

Az eddig látottak alapján az Annette tagadhatatlanul magán viseli Leos Carax mágikus kézjegyeit, és akár Kaliforniai álom sötétebb, szürreálisba hajló verziója is lehetne. A zenés film az amerikai Sparks pop-rock ötletére és zenéjére épül. A film egyébként már tavaly óta készen várja a bemutatást, de mivel 2020-ban a COVID-járvány miatt a cannes-i verseny elmaradt, a premiert is az idei fesztiválra csúsztatták.

Az 1960-as születésű Carax lírai hangvételű, a szerelem árnyoldalával foglalkozó, és lenyűgöző látványú munkáiról (Egy fiú és egy lány, Rossz vér, A Pont-Neuf szerelmesei) híresült el. Legutóbb kilenc évvel ezelőtt jelentkezett új filmmel, a lázálomszerű Holy Motors szintén Cannes-ban mutatkozott be, és egyike lett az elmúlt évtized legnagyobb kultfilmjeinek, többek között a BBC is a 21. század eddigi 100 legjobb filmje közé választotta.

A 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált hagyományos formában tervezik megrendezni július 6. és 17. között, az idei zsűrielnök Spike Lee lesz. Thierry Frémaux igazgató szerint a hivatalos válogatás programjaiba meghívott filmek listáját május 27-én teszi közzé a fesztivál.

Forrás: Variety / MTI