A Frankofón Filmnapok az idén is elhozza a francia nyelvű filmek legjavát a magyar közönségnek, akiket az idei évben a koronavírus-járvány miatt nem a mozitermekbe, hanem a képernyők elé várnak a szervezők. Magyarországon először mutatják be nagy filmfesztiválok (Cannes, Velence, Oscar) díjazott filmjeit, de közönségfilmeket, vígjátékokat, drámákat és gyerekeknek szóló filmeket is felvonultat az idei filmes mustra.

A magyarországi frankofón nagykövetségek részvételével létrejött 11. Frankofón Filmnapok online kiadása is bővelkedik olyan nevekben, akikre minden moziba járó felkapja a fejét: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Catherine Frot új filmjei mellett fiatal tehetségek is láthatók lesznek a képernyőkön.

A 11. Frankofón Filmnapok nyitófilmje a Vadregény (Terrible Jungle) című francia alkotás lesz, Catherine Deneuve főszereplésével. A Hugo Benamozig és David Caviglioli által rendezett vígjáték története szerint Eliott, az ifjú és naiv antropológus egy rejtélyes törzs nyomába ered a dél-amerikai vadonban. Jó alkalom lenne ez az önállósodásra, ám az aggódó mamának nem akaródzik elengedni a pórázt. „Végy egy dzsungelt, helyezd bele a kalandfilmek klasszikus elemeit, és keverj hozzá némi abszurd, fanyar humort.” – írta róla a Cineuropa.

Vadregény (Terrible Jungle) / Forrás: Francia Intézet

A 2020-as Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt Fanny Liatard és Jérémy Trouilh Gagarin című filmje, mely most a Frankofón Filmnapokon is látható. Főszereplője Youri, aki Párizs egyik elővárosában él, a „vörös” Gagarinban, és űrhajós szeretne lenni. Csakhogy a lakótelepet le akarják bontani, viszont a fiú nem adja egykönnyen az „űrhajóját”. Szintén a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt a Gérard Depardieu főszereplésével készült Emberek, nem vadak (Des hommes) című francia-belga dráma, mely az 1960-as évek elején az algériai frontvonalat megjárt francia férfiak háborús emlékeit mutatja be.

Philippe Lacôted Oscar-shortlistes filmje, Az éjszaka meséi (La Nuit des rois) Nyugat-Afika egyik legnagyobb börtönében játszódik, ahol a rabok között szigorú a rangsor. A betegeskedő vezér hatalma inog, ezért kinevez egy „mesélőt”, hogy egész éjszaka történetekkel szórakoztassa a tömeget.

 

Eric Barbier A gyerekkor földje (Petit Pays) című francia drámája az 1990-es évek elején Burundiba zajló polgárháború idején játszódik, főszereplője Gaby, aki teljességgel megéli a gyerekkor boldogságát. A polgárháború azonban nemcsak a csínytevéseknek vet véget, hanem az ártatlanság korának is. André Forcier Az elfeledett virágok (Les fleurs oubliées) című filmjében egy híres botanikus pap visszatér a túlvilágról, hogy felvirágoztasson egy méhészetet, és segítsen a tulajdonosnak szembeszállni egy erősen környezetszennyező vetélytárssal.

A Marguerite és Margot (L'Aventure des Marguerite) című francia családi vígjátékban két lány, két külön korszakból cserél helyet egymással egy varázserejű utazóláda segítségével. A Piszkos munka (Ceux qui travaillent) főszereplője Frank, aki vezetőként dolgozik a tengeri szállítmányozásban, ám egy rossz döntése folytán a rendszer, amelyet egész életében szolgált, kiveti magából, amitől a férfi addigi értékrendje megkérdőjeleződik.

Bővebb információk a Frankofón Filmnapokról a Francia Intézet honlapján olvashatók.

Címlapkép: Gagarin / Forrás: MTI, Francia Intézet