Az amerikai Brady Corbet (Vox Lux) The Brutalist című filmjének főhőse Tóth László, a magyar származású zsidó építész, aki feleségével, Erzsébettel együtt a holokauszt után az Egyesült Államokba emigrál. A kezdeti szegénység és megaláztatás után László szerződést köt egy titokzatos és gazdag ügyféllel, Harrison Lee Van Burennel, ami mindkettőjük életét megváltoztatja. A 215 perces The Brutalist főszereplője Adrien Brody, feleségét Felicity Jones alakítja, a film vágója Jancsó Dávid és Nagy Ilka Janka voltak, de számos magyar alkotó neve szerepel még a film stáblistáján. 

A The Brutalist mellett szintén a hivatalos versenyprogramban szerepel a Maria című film is, amelyben Angelina Jolie alakítja a világhírű operaénekesnőt, Maria Callast. A Maria Pabló Larraín munkája, akinek a Jackie és a Spencer után ez lesz a harmadik híres nőről készített életrajzi filmje. Legújabb alkotása a 70-es években játszódik, és Callas életének utolsó párizsi napjait követi. A filmet tavaly októberben forgatták Budapesten (emellett Párizsban, Milánóban és Görögországban is forgattak), ennek készítésében is számos magyar alkotó részt vett. 

Angelina Jolie a Mariában / Forrás: Velencei Filmfesztivál

Az Orizzonti szekció versenyprogramjában szerepel a kassai származású Kerekes Péter Wishing on a Star című filmje. Főszereplője a nápolyi asztrológus, Luciana d'Asparedo, aki az őt felkereső kliensek számára tervez utazásokat. Az asztrológiában mélyen hívő emberek gyakran keresnek fel konkrét célpontokat a születésnapjukon, mert úgy vélik, ezen a helyen fog megváltozni az életük. A 63 éves Luciana ebben segít nekik, az út és az úticél megtervezésével. Szintén az Orizzonti szekcióban versenyez Bogdan Muresanu The New Year That Never Came című filmje, melynek operatőre a csíkszeredai származású Biró Boróka volt.   

A fesztiválon levetítenek hét epizódot az Apple TV+-ra készült Disclaimer című sorozatból, melynek rendezője Alfonso Cuarón, operatőre pedig Emmanuel Lubezki, de egy pár epizód erejéig dolgozott benne Erdély Mátyás operatőr is. A Disclaimer-ben való részvételéről podcast adásunkban mesélt nekünk.

Cate Blanchett a Disclaimer-ben / Forrás: Velencei Filmfesztivál

Szilágyi Zsófia Január 2 című filmje a Biennale College Cinema szekciójában fog bemutatkozni, főszereplői Jóvári Csenge és Konrád Zsuzsanna. A film két barátnő hosszú napjának történetét meséli el, amely során az egyik segít a másiknak különköltözni a férjétől. A film októberben érkezik a hazai mozikba.

A fesztivál hivatalos versenyprogramja kifejezetten izgalmasnak ígérkezik, az Arany Oroszlánra esélyes többek közt Pedro Almodóvar, Luca Guadagnino, Todd Philips és Justin Kurzel legújabb alkotása is. A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 6. között rendezik meg. 

Forrás: Velencei Filmfesztivál  / Címlapon: The Brutalist (Adrien Brody és Felicity Jones)