Corbet korábban Magyarországon forgatta a Velencében is díjazott Egy vezér gyermekkorát (2015), melynek a vágója a többek között Mundruczó Kornél munkatársaként (és Jancsó Miklós fiaként) is ismert Jancsó Dávid volt, aki a Lux Artists közlése alapján a The Brutalist alkotói csapatába is bekerült. Jancsó nemzetközi karrierje szépen alakul: két éve jött ki Corbet feleségének, Mona Fastvoldnak az Eljövendő világ című kosztümös szerelmi drámája, amelyet szintén ő vágott.

A The Brutalist forgatása eredetileg 2020-ban indult volna, a járvány miatt azonban elhalasztották. A történetet Corbet és Fastvold közösen írták, amely egy Amerikába emigrált és ott nagy karriert befutott építész, Tóth László életéről szól. Az eredeti szereposztásban a főszerepet Joel Edgerton (Az ajándék) alakította volna, továbbá Marion Cotillard (Piaf), Mark Rylance (A kémek hídja), Sebastian Stan (Amerika kapitány), Isaach De Bankolé (Hajdu Szabolcs Délibábjának főszereplője), valamint a csodálatos Vanessa Kirby (Pieces of a Woman) szerepeltetéséről szóltak a hírek. A Pieces of a Womant amúgy szintén Jancsó Dávid vágta.

 

Jancsó Dávid (fotó: Czirják Pál)

A film csak nagy nehézségek árán állt össze megint, közben a színészek lecserélődtek – tudta meg a The Film Stage. A harminc év történetét felölelő film főbb szerepeit végül az anyai ágon magyar származású Adrien Brody (A zongorista), Felicity Jones (A mindenség elmélete), Guy Pearce (Mementó) és Joe Alwyn (A kedvenc) alakítják. Érdekesség, hogy Corbet is színészként kezdte a pályáját, a 24 című sorozatban, a Funny Games, a Melankólia és a Lavina című filmekben láthattuk őt.

A Deadline cikkéből az is tudható, hogy Corbet az Egy vezér gyermekkora után ismét Magyarországra hozta a produkcióját, a forgatás már el is kezdődött az elmúlt hetekben. Magyar részről a Proton Cinema szállt be, a film hazai koproducere Petrányi Viktória, aki Mundruczó Kornél állandó alkotótársa, és többek között a Fehér éjszakák (Midsommar) hazai forgatásán is dolgozott.

A populizmus és előítéletesség huszonegyedik századi fellángolásának közepette ez a film a legmerészebb, legkiválóbb látnokokat ünnepli – az elődeinket. Ez a projekt az eddigi legszemélyesebb munkám, szorosan kötődik a családom történetéhez” – nyilatkozta a rendező a filmről.

Brady Corbet

A film Tóth László és felesége amerikai letelepedését és a férfi karrierjének viszontagságait beszéli el. A szinopszis így szól: "A párnak eleinte szegénységben és megaláztatásban van része, ám az építész tehetségét hamar felismeri egy látszólag elragadó, titokzatos iparmágnás, Harrison Lee Van Buren. A férfi aranytálcán kínálja az amerikai álmot, azaz egy grandiózus modernista emlékműről szóló megbízatást. Tóth részt vehet az álmok földjének, új hazájának építésében. Karrierje legambiciózusabb vállalkozása azonban nem csupán őrületes magasságokba, de megdöbbentő mélységekbe is elröpíti Lászlót és Erzsébetet."

A szinopszis arra is kitér, hogy a "The Brutalist egy kérlelhetetlen művész víziójáról szól, és az emigránsok által újraépített országról. De mindenekelőtt féktelen szerelmi történet a párról, aki meg kell, hogy védje magát saját pártfogójától."   

A film operatőre Lol Crawley (Egy vezér gyermekkora), a szereplők az angol mellett jiddisül és magyarul is meg fognak szólalni.  

A cikket a Deadline információval frissítettük április 12-én.