Vagy egy tucat produkciós cég állította le forgatási munkálatait június elejéig, miután a két színész HIV-pozitívnak bizonyult az egészségügyi vizsgálaton.

A Hustler Video és a VCA Pictures például korlátlan időre szüntette be gyártó tevékenységét: "most mindkét cégnek az a legfontosabb, hogy tehetséges színészeik egészségét és kondícióját megőrizzék", nyilatkozta a VCA egyik képviselője. Egy nappal korábban pedig a Vivid Entertainment Group, a pornóipar egyik legnagyobb stúdiója vonta vissza korábbi döntését, miszerint mégis folytatná a forgatásokat.

A pornóvilág zárt kulisszái mögött a cégek elküldték egymásnak annak a 65 színésznek a listáját, akik a két fertőzött szereplővel vagy szexpartnereikkel munkakapcsolatba kerültek. A listán lévőket két hónapig - amíg HIV-tesztük eredménye meg nem érkezik - nem szerepeltetik a produkciókban.  

A Pornószínészek Egészségügyi Alapítványának központjába ugyanakkor a szokásos napi 60 látogató helyett 80 színész és színésznő jelentkezett pénteken vérvizsgálatra. Olyan is volt közöttük, aki nem is dolgozott potenciális HIV-fertőzöttel.

Több színész úgy látja, nem kell túlságosan aggódnia amiatt, hogy nemi úton terjedő betegséget kap, hiszen mindenki átesik a teszteken, és ez tiszta helyzetet teremt.

A botrány ellenére továbbra is gyakori a védekezés nélküli szex a forgatásokon, állítják többen is a bennfentesek közül. 

Legutóbb 1999-ben volt hasonló probléma a pornóvilágban: akkor egy férfiszínészt találtak fertőzöttnek, aki ezután többet nem szerepelt filmben, a kór pedig nem terjedt tovább.

A nagyrészt San Fernando völgyében székelő pornóipar évente 4 és 13 milliárd dolláros üzletet jelent. Jól elkülönül a szigorúbb szabályok között működő nevadai szexipartól, ahol a résztvevőktől elvárják, hogy érvényes igazolásuk legyen nemi egészségükről. A pornósok viszont önmagukat rendszabályozzák. A legtöbb nagyobb cég persze nem alkalmazza azokat, akik nem tudnak egy hónaposnál nem régibb tiszta vértesztet felmutatni.