Az aktuális témákat feldolgozó és erős drámai koncepcióval rendelkező, a dokumentumfilmezést több évtizede mesterfokon űző Almási Tamás Folyékony arany című alkotásának gyártására 30 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A Folyékony arany témája a leghíresebb és legnagyobb múltú hungarikum, a tokaji aszú. Almási Tamás és alkotótársai arra vállalkoznak, hogy napjaink történetein keresztül mutassák be a tokaji borászok mindennapi küzdelmeit és a megszállott várakozást, mely a világhírű aszú készítését kíséri.

A dokumentumfilm hősei a borvidék legelszántabb borászai, akik nem fogadják el a világ bornagyhatalmai által rájuk kényszerített statisztaszerepet. Életüket teszik fel arra, hogy elkészítsék a világ legjobb desszertborát és helyreállítsák a borvidék egykori hírnevét. A film Tokaj elfeledett tündökléséről és lehetséges újjászületéséről szól. A forgatás már az idei szüretkor megkezdődik és a film a tervek szerint 2018-ban készül el. Az operatőr Vízkelety Márton, a producerek Ugrin Julianna és Ditz Edit nemzetközi borakadémikus.

Almási Tamás korábbi sikere, a tititá előzetese

Döntés született a legfrissebb generációt segítő Filmalap Inkubátor Prograban is. Az elsőfilmekre koncentráló kezdeményezés keretében készülő Egy nap 62 millió forint gyártási támogatást kapott. Szilágyi Zsófia a „hétköznapok lényegéről” szóló filmtervét az Inkubátor Program szakmai zsűrije választotta ki a tavalyi döntősök közül. „Érdekel a hétköznapiság. A film egy szinte hiperrealista kísérlet arra, hogy végig lehet-e csinálni egy nő egyetlen napját úgy, hogy az unalmasnak tűnő, általában kikerülésre szánt részleteket, nem kerüljük ki, nem intézzük el egy jelzésszerű montázzsal egy „izgalmasabb” és fordulatosabb cselekmény kedvéért. Végigcsináljuk, ahogy a főhős is végigcsinálja, és az „érdekesebb” történet a háttérben marad” – összegzi az Egy nap lényegét a forgatókönyvet is jegyző pályakezdő filmes.

Az első mozifilmjére készülő Szilágyi Zsófia 2007-ben végzett az SzFE-n Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában. Az Egy nap operatőre a szintén a fiatal generációhoz tartozó Rév Marcell lesz, aki Szimler Bálint Itt vagyokjával tűnt fel, majd Császi Ádám Viharsarok és Mundruczó Kornél Fehér Isten című rendezéseit fényképezte. Szilágyi filmjének producere Pataki Ági és a szintén pályakezdő Kenesei Edina. A film forgatása 2017 januárjában kezdődik.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)