Az idén 20. jubileumát ünneplő, Miamiban megrendezett zsidó filmfesztiválon 20 ország 65 filmjét vetítették az elmúlt két hétben. A közönség szavazatai alapján, a narratív kategória győztese lett, a Moszkva tér rendezőjének legújabb alkotása. A film európai premierje három hét múlva lesz, a 67. Berlinale Panorama szekciójában.

A film 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A felbolydult falu lakóit Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják. A görög tragédiákat idéző, néhány óra alatt játszódó dráma helyszíne egy kelet-magyarországi falu, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Török Ferenc személyesen vette át a díjat / Forrás: Miami Jewish Filmfestival

Az 1945 forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában, a tavaly októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Angelusz Iván produceri irányításával.

Bővebb információ a fesztiválról itt található.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap / Fotók: Miami Jewish Filmfestival