A Greenwich Entertainment vásárolta meg a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre forgalmazási jogait az Egyesült Államokban. Az amerikai forgalmazó elsősorban sikeres és provokatív dokumentumfilmekről ismert, hozzájuk kötődik az Oscar-nyertes Free Solo - Mászókötél nélkül, a Mihail Hodorkovszkij orosz üzletember és politikai aktivista küzdelmeiről szóló K polgártárs, legutóbb pedig az észak-koreai diktátor fivére elleni merényletet feldolgozó Assassins. Játékfilmes katalógusukban olyan független alkotások szerepelnek, mint Quentin Dupieux (Mr. Oizo) Deerskin című szürreális kultfilmje.

A forgalmazó tervei szerint Horvát Lili filmjét 2021. január 22-től párhuzamosan mutatják be az amerikai közönség számára a valódi mozivásznakon és virtuális vetítéseken. A hír kapcsán a Deadline a rendezőt is idézi, aki elmondta: "A film csodálatos utat tett meg eddig, és alig várom, hogy ez a Greenwich segítségével az Egyesült Államokban folytatódjon."

Bodó Viktor és Stork Natasa a filmben (Fotó: Mozinet)

Idén Horvát Lili filmje lett Magyarország hivatalos nevezése is az Oscar-díj nemzetközi kategóriájában. A pandémia miatt jövőre az Oscar-átadó áprilisra csúszik, a jelöltek szűkített listáját február 9-én, a hivatalos jelöleket március 15-én jelentik be. A Felkészülés ismertségét és ezzel együtt esélyeit a versenyben nagyban megnöveli, hogy már január végén amerikai forgalmazásba kerül. Reméljük, hogy a Greenwich aktív kampányt fog folytatni a sikeréjért.

A Felkészülés... velencei világpremierje óta sorra halmozza a komoly elismeréseket, többek között Philadelphiában elnyerte a zsűri nagydíját, Varsóban FIPRESCI-díjat kapott és a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazták. Magyarországi bemutatóját a vírushelyzet sem tudta beárnyékolni, 19.098 nézőt fogott meg a szerelmes agysebész (Stork Natasa) rejtélye az ősz folyamán, mielőtt a hazai mozik kénytelenek lettek újból felfüggeszteni a működést. Ehhez a Mozinet információja szerint még hozzá jön több mint 3000 néző, akik azóta Távmoziban és a Cinegón látták. Utóbbi szám valójában nagyobb is lehet, hiszen egy képernyő előtt több néző is ülhet otthon.

Oda nyúlnak be a kezükkel, ahol az emberek gondolatai vannak

A Szerdai gyerek bemutatója óta hat év telt el, ennyi idő alatt Horvát Lili író-rendező rengeteg tapasztalatot gyűjtött, hogy minél hitelesebben tudja bemutatni az Amerikából hazatérő agysebésznő történetét. Például nem csak ő látogatott el agyműtétre, de főszereplője is hónapokon keresztül fehér köpenyben járt az idegsebészetre. Elmesélte honnan jött ez a kivételesen hosszú cím, miért kötődik a budapesti hidakhoz és hogy miért működik a film vége pszichológiai tesztként.

Forrás: Deadline