Amerikába jöttem

Kocsis Tibor azzal kezdte, hogy a bemutató napján hosszabb cikk jelent meg a Wall Street Journalban, amely erősen kritizálja a filmet, ugyanakkor ezzel a vetítés előtt népszerűsítette is az Új Eldorádót.

Egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos adatok, hogy mind az ötvenkét államban,  21.00-kor a Wide Angel című műsorban vetített, Verespatak tragédiáját bemutató dokut hányan látták. A PBS közszolgálati csatorna nézettsége alacsonyabb a kereskedelmi csatornákénál, de nyilván nemcsak presztizst, hanem milliós nagyságrendben nézőket is hozott, az hogy egy majd' 300 milliós közönséggel rendelkező kontinensnyi országban sugározták Kocsis Tibor munkáját. Valamint Kanada déli nagyvárosaiban is láthatták a nézők a filmet. A PBS hálózatszerűen működik, államonként és nagyvárosonként külön szerkeszthető programmal.

Munka közben Verespatakon
Kocsis Tibor

Hogy miként sikerült az amerikai köztelevízióba bekerülni, arra a rendező azt válaszolta, hogy a csatornák megkeresése és a televíziós vásárok látogatása meghozta az eredményt. „Korábban több ilyen eseményen találkoztam Steven Segallerrel a PBS egyik executive producerével, és abban állapodtunk meg, hogy a film átvágása után adásba kerülhet.”

Rövidebb, és mégsem más

A film így ismét a vágóasztalra került, egy hétig itthon, majd két héten át New Yorkban formálták, hogy megfeleljen az amerikai televíziós közönség elvárásainak. „Erdély a legtöbb amerikai számára Drakulát jelenti”. Ezért sok dolgot el kellett magyarázni az alkotóknak, és így került angol nyelvű narráció a filmbe. A tengeren túliaknak szóló információk földrajzi eligazodást nyújtanak, például Budapest és Bukarest tekintetében, valamint a helyi társadalmi és politikai változások összefoglalóját adják. Így  műfajilag közelebb került a hagyományos televíziós riport –dokumentumfilmhez sok információval kiegészítve, de „alapvetően nem lett más a film. Annak ellenére sem, hogy frissen forgatott képsorok is kerültek bele, hiszen az első részt 2004 nyarán fejeztük be, azóta pedig eltelt három év. Ezért szükséges volt belevenni a lényeges változásokat.”

A film összességében 30-40%-ban változott, és nemcsak belekerültek, hanem ki is vettek belőle részeket az alkotók. A 76 perces eredeti változat így lett televíziós hosszúságúra, 56 percesre rövidítve. Új befejezést is kapott az Új Eldorádó, így nemrég forgatott jelenetek kerültek a végére, amelyek még inkább kifejezik, hogy a bányaterv ellenzőit nem lehet lakóhelyük elhagyására kényszeríteni. Viszont azt is megemlíti a film, hogy tovább nőtt a leendő aranybánya támogatottsága a helyiek körében!

Fejlődés Balkán-módra
Előkészületek a környéken, Szarvaspatakon

A rendező jelenleg tárgyalásokat folytat a Planet csatornával, amely a Canal Plus partnere, és ha sikerül megegyezni, akkor az Új Eldorádó Franciaország, Svájc és a Benelux államok mellett Quebecben és Afrika egykori francia területein is adásba kerül majd.

Ezen kívül a Catch International angol forgalmazóval is folynak tárgyalások a film további külföldi bemutatóiról és a rendező kíváncsian várja, hogy a BBC-nél miként fogadják majd a filmet. Ott ugyanis olyan változtatásokat kértek, amelyeknek Kocsis szerint most megfelel a film - már tartalmazza a legaktuálisabb fejleményeket is.

Az események további alakulását bemutató folytatás román-magyar összefogás mellett más koprodukciós partner bevonásával is folyik. A rendező jelenleg Kanadából vár választ,  a lehetséges támogatók között van az egyik televízió és a Kanadai Nemzeti Filmbizottság

A verespataki közönség sorsának alakulását bemutató folytatást várhatóan 2008-ban láthatja majd a közönség a mozikban.