A PBS Wide Angle című műsora a bányaterv által megosztott közösség életét mutatja be. Magyarország számára sem közömbös, hogy a határtól 150 km-re egy újabb ökológiai időzített bombát létesítenek. A cianidos technológiával tervezett aranybánya zagytározója 40-szer nagyobb lesz, mint ami a Tisza 2000-es katasztrófáját okozta.

Tíz éve tart Dávid és Góliát harca az erdélyi hegyek közt, a festői Verespatakon. A tét Európa legnagyobb aranytartaléka vagy egy 2000 éves település, amely azóta fennáll, amióta a rómaiak megérkeztek az aranyban és ezüstben gazdag vidékre. 

A Gold Futures a sorsukról dönteni kényszerülő lakosokat mutatja be, mert egy kanadai-román cég hatalmas külszíni fejtésű bányát tervez a falu helyére. Kocsis Tibor a Gold Futures rendezője és operatőre, több mint 5 éve követi Verespatak történetét.

A kétezeréves település
Verespatak látképe

A befektető, a Rosia Montana Gold Corporation 20 éves bérleti jogot szerzett a területre, amely 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt. Amíg a román kormány végső döntésére várnak - hogy a környezeti hatástanulmány megfelel-e az Európai Uniós szabályoknak –, a bányacég reklámkampányt indított el, amelyben modern, környezetbarát bányászati módszereket ígér és 1200 munkahelyet. Reménytkeltő hírek egy olyan település számára, ahol az átlag napi kereset 3 dollár.

Azonban a falusiak, mint az 53 éves Eugen Cornea, a „nem vagyunk megvásárolhatóak" kampányukkal támadja a Gold Corporation ambiciózus tervét. A nyugdíjas topográfus, aki a helyi állami bányában dolgozott 30 évig, most a befektetést ellenző Alburnus Maior Egyesület alelnöke.

A tiltakozók a természeti kockázatoktól is tartanak, amit az új bánya hatalmas méretei indokolnak. Az állami aranybánya csak érckitermelést végzett Verespatakon, míg az RMGC a kibányászott érc feldolgozását is helyben szeretné megvalósítani. Az arany kinyeréséhez pedig hatalmas mennyiségű cianid használata szükséges.

A cianidos eljárás mindenkiben feleleveníti a 2000-es tiszai katasztrófa emlékét, amikor a nagybányai Ausztrál bányacég tározójának gátja átszakadt és a cianidot és nehézfémeket tartalmazó zagy több millió ember ivóvizét szennyezte be. A folyó élővilágára is katasztrófális hatással volt, több mint 1200 tonna hal pusztult el a Tisza magyarországi szakaszán.

Ez lehet a falu helyén is
A környékbeli bányászat eredménye

A szennyezés veszélye mellett, a terv az egész település lakosságának elköltöztetésével jár. Az új, egy mérföld átmérőjű bánya munkálatai nem kezdődhetnek el, míg le nem rombolták a házakat, templomokat és temetőket. A falusiak közel fele már elfogadta a cég ajánlatát. „Az arany az egyetlen bevételi forrás errefelé" - állítja az egyik helyi lakos: „Nem élhetünk csipkebogyó-, bodza- és napraforgó-szedésből."

A ködös erdők és csendes falusi utcák hátterében, a Gold futures a cég tervét elfogadó, elszegényedett lakosok és a szomszédaik konfliktusáról számol be, akik szenvedélyesen védik életformájukat és otthonuk ősi tájait.

Az Új Eldorádó mozi premierje 2004 szeptemberében volt, Magyarországon, ahol óriási sikert aratva több mint 20 ezren látták. A filmet 16 ország 32 fesztiválján mutatták be, ahol 19 díjat s elismerést kapott. 
 
2004 óta sok minden történt Verespatakon. A film PBS változata 2007 júliusáig Jay O. Sanders kiváló narrációjának segítségével teszi még érthetőbbé az eseményeket.
 
A film augusztus PBS-n augusztus 21-én lesz látható, New York-i idő szerint 21 órakor.