Közel 70 évvel az eredeti könyvek megjelenése után, az ön kiadásában jelenik meg először magyarul Hollywood két magyar származású alapítójának, Zukor Adolfnak és William Foxnak az önéletrajzi regénye, A közönség sohasem téved, valamint az Upton Sinclair bemutatja: William Fox. Miként lehetséges, hogy eddig nem jelentek meg magyarul?

Úgy gondolom, hogy a választ a viharos XX. századi magyar történelemben kell keresnünk. Azokban az években ugyanis, amikor a kötetek eredetileg megjelentek, a szerzők származása miatt még zsidótörvények tiltották meg a könyvek magyar kiadását. Később, a kommunista rendszerben sem támogatták a külföldön élő honfitársaink történeteinek széleskörű megismertetését a hazai olvasóközönséggel. Dr. Kollarik Tamás szerkesztőtársammal hosszú évek kutatómunkája után sikerült eljutnunk odáig, hogy idén megkezdhettük az életművek hazai feldolgozását. Legfőbb motivációnk az volt, hogy elhelyezzük Zukor és Fox munkásságát az egyetemes filmtörténetben és a könyvek egyetemi oktatási segédanyagként is rendelkezésre álljanak.

William Fox 1921-ben

Össze tudná foglalni Zukor és Fox jelentőségét?

Zukor Adolf és Fried Vilmos, angolosított nevén William Fox, két kis Borsod-Abaúj Zemplén megyei faluból, Ricséről és Tolcsváról indultak el és alapították meg Hollywood két befolyásos filmstúdióját, a Paramount Pictures-t és a Twentieth Century Foxot, s fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait. Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, míg Fox a hangosfilm úttörője a tengerentúlon. Filmjeik nyerték el a filmtörténelem első Oscar szobrait 1929-ben. Zukor életművéért húsz évvel később, 1949-ben is kapott egy Oscar díjat, a szobron ennyi állt: "az amerikai játékfilm atyja". Jelentőségük azonban nem csupán az amerikai film, de az amerikai identitás formálásában is tetten érhető.

Mennyire tekinthetőek a sikereik magyar sikereknek?

Esetükben túlzás nélkül állíthatjuk, hogy két világhírű magyarról beszélünk, akik büszkén vállalták származásukat, s akiket az amerikai szakirodalom is Hollywood magyar alapítóatyjaiként tart számon. Nevük megkerülhetetlen a filmtörténelemben, megannyi könyv, anekdota számol be életükről. Zukor hollywoodi csillagát ezrek keresik fel ma is évente, míg a Fox név az egyik, ha nem a legismertebb magyar származású márkanév a tengerentúlon. Sajnos Magyarországon eddig kevésbé ismert az életük és munkásságuk.

Zukor Adolf 1958-ban

Miként álltak neki az életművek feldolgozásának?

Az első és legfontosabb feladat a szerzői jogok tisztázása, valamint az életművek széttöredezett írásos, fotó, és videó anyagainak felkutatása volt. Ez több évünket vette igénybe Kollarik Tamással, akivel ez idő alatt számos egyéb filmes tankönyvön dolgoztunk. A két életrajzi könyv szerkesztői munkálatain túl egy harmadik kötetet is készítünk Zukorék életéből, valamint Hollywood és a magyarok kapcsolatáról. Mindezekre alapozva pedig célunk mozgóképen is feldolgozni Zukor és Fox példátlan történetét.

A 20th Century Fox logója 1935-ben

Akkor tehát nem fejeződik be a könyvekkel az életművek feldolgozása?

Valójában csak azzal kezdődik. A három könyvet és az elmúlt években összegyűjtött kutatási anyagot, korábban soha nem látott képanyagot, filmfelvételt felhasználva, a legnagyobb hollywoodi stúdiók és filmszereplők bevonásával tervezünk egy egész estés nemzetközi dokumentumfilmet készíteni Fox és Zukor életéből, megfelelően feldolgozva egyúttal Hollywood megszületésének egyedülálló történetét is az ő szemszögükön keresztül. A közönség sohasem téved – A Zukor és Fox sztori munkacímű film reményeink szerint Magyarország egyik fontos országimázs építő dokumentumfilmje lehet. Ami ugyanis Puskás és Kubala a futballban, az Zukor és Fox a filmtörténetben.

Dr. Takó Sándor

Hogy állnak a projekt előkészületei?

A könyvek munkálatai mellett ősszel a filmünk előkészületeit is megkezdtük. Nagy segítségünkre van a forgatókönyvírásban a több év alatt összeszedett, korábban még nem közölt ismeret- és kutatási anyag, amelyet a filmben egy fő dramaturgiai szál mentén fogunk felhasználni. Nagy alkotói ambíciókkal vágunk neki a tengerentúlnak, hiszen létezik-e jobb hollywoodi sztori, mint Hollywood megalapítása maga? Zukor és Fox neve hallatán olyan ajtók, olyan ereklyés fiókok nyílhatnak meg Amerikában, amelyekhez magyar alkotó csak ritkán férhet hozzá. Bízunk benne, hogy sikerül élnünk a lehetőséggel, és a magyar és külföldi mozipiac számára egyaránt hiánypótló, széles közönséget megszólító filmet sikerül létrehoznunk. Annak a közönségnek a szimpátiáját megcélozva, amely Adolph Zukor szállóigévé vált mondása óta tudjuk: sohasem téved.