A mély érzések megértésével a való életben és a művészetben is nehezen boldogulunk. A fődíjat egy olyan filmnek ítéltük, amely pontosan ábrázol egy kínzó, önpusztító és megszállott függőségi viszonyt szürrealista és metaforikus képekkel, egyetlen szó elhangzása nélkül” - értékelte a filmet a rigai fesztivál zsűrije. „Ez az eredeti animációs mű behúz minket a karakter legbensőbb világába, ahol bizonytalanságot, féltékenységet és magányt érzünk. Ám amint a történet előrehalad, hátrébb lépni is engedi nézőjét, hogy értékelni tudja a kifinomult művészi megvalósítást, amely éleslátásról és fantáziáról egyszerre tesz tanúbizonyságot.

Szeptember elején a Szimbiózis elnyerte a NFI Legjobb Magyar Animációnak járó díját a BUSHO-n, ezzel párhuzamosan pedig a Nevada City Film Festival Legjobb Animációs Rövidfilmnek járó díját is. Andrasev Nadja polcára felkerült a Verona International Film Festival és a budapesti Friss Hús legjobb animációnak járó elismerése, valamint az Animafest Zágráb legjobb elsőfilmnek odaítélt Zlatko Grgić díja is.

Andrasev Nadja

A film már több mint 100 fesztiválmeghívásnál tart: SXSW (Austin, USA), Sarajevo Film Festival, DOK Leipzig, Annecy International Animated Film Festival (Francioarszág), BIAF - Bucheon International Animation Festival (Dél-Korea), GLAS Animation Festival (Berkeley, USA), Palm Springs Shortfest (USA), IndieLisboa, Slamdnace Festival (USA) és háromszor is nyert közönségdíjat: Premiers Plans Angers Film Festival, Franciaország; Animakom FEST (Bilbao, Spanyolország); Primanima (Budaörs).

A közeljövőben is számos fesztivál programjában szerepel a Szimbiózis, ezek közül érdemes kiemelni a New Orleans Film Festivalt, itt nyert Andrasev diplomafilmje, A nyalintás nesze 2016-ban Oscar-kvalifikáló legjobb animációs díjat; de látható lesz Berlinben, Buenos Airesben, Madridban és az amerikai Tacoma Filmfesztiválon is.

A külföldi kritikák is öregbítik a film hírét. „Ez a film kitűnt a mezőnyből: egy fiatal, névtelen asszony figyeli toronyházi lakásának erkélyéről az alant folyó életet. A kortárs városi elidegenedés érzését erősen ábrázoló animációban a főszereplő nő távolról figyeli a világot és partnere hűtlenségeit is, ugyanakkor az erotika szokatlan ábrázolása miatt a film egyben rendkívül közvetlen és őszinte hangnemet üt meg. (…) Élénk és érzéki csoda, amelynek a vágy és személyesség áll a középpontjában” - írta róla Joseph Norman, a Zippy Frames kritikusa.

Andrasev Nadjával az egyik legmenőbb filmes szaklap, irányadó cikkei mellett egyedi illusztrációival is kitűnő Little White Lies készített interjút: „Néhány évvel ezelőtt egy bulin ülve körülnéztem és azon kaptam magam, hogy hat olyan nőt is látok ott, akikkel valamiféle féltékenységi történet köt össze engem. Akkor ez nagyon megviselt, és az az ironikus ötletem támadt, hogy a pillangó gyűjteményem részének tekintem őket. Évek múltán már más érzések ébrednek bennem és rájöttem, hogy meg tudom csinálni ezt a filmet úgy is, hogy nem sötét és pesszimista a hangulata. A filmben benne van ennek a személyes útnak a története.”