A legjobb független egész estés animáció kategóriájában öt alkotást jelöltek Annie-díjra: az Ernest és Célestine: A dallamok útján, a Robot Dreams, a The Inventor, valamint két magyar filmet, a Műanyag égboltot és a Kojot négy lelkét – írta meg a Dot and Line.

A Nemzetközi Animációs Filmszövetséget még 1960-ban, Annecy-ban alapította a pixillációs animációiról híres Norman McLaren, de a szövetség elnöke volt John Halas és Michel Ocelot is. 

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta filmjével, a Műanyag égbolttal száz évet utazhatunk előre az időben, egy olyan Budapestre, amely felett műanyag égbolt feszül, ahol az állat- és növényvilág már kipusztult, és egy különleges módszerrel az emberbe ültetett fafajta teszi lehetővé az emberiség fennmaradását. 

Fát ültetünk egymás szívébe a túlélésért 

Kritika a magyar animációs sci-firől

Szüljetek fiatalon, hogy még együtt lehessetek az unokáitokkal!” – buzdít a hangosbemondó a budapesti biodóm alatt, és valóban igyekezni kell, ha az ember családot akar, mert ebben a világban mindenkinek csak 50 év jut osztályrészül. Stefán és Nóra ennek ellenére is megtalálták a boldogságukat, és ha nem jön egy személyes tragédia, talán sosem ismerik fel, milyen embertelen világban kell élniük. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta animációs sci-fije a 73. Berlinale programjában debütált.

Világpremierje a Berlinalén volt az év elején, és azóta nagy sikerrel járja világszerte a nagy presztízsű fesztiválokat Amerikától Ázsiáig, legutóbb a legjobb film Ezüst Méliès-díját hozta el a strasbourgi fesztiválról. A cseh mozikban október közepétől, Hollandiában november elejétől, Szlovákiában pedig november közepétől vetítik és tavasszal a franciaországi moziközönség francia szinkronnal láthatja. A filmet idén Európai Filmdíjra jelölték egész estés animáció kategóriában.

 

Gauder Áron 10 éven át készült második egész estés filmje, a Kojot négy lelke szintén kiemelkedő sikerekkel szerepel a nemzetközi fesztiválokon világszerte. A filmben szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók adták elő, míg a külföldön vetített angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek kölcsönözték. Az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban a Kojot négy lelke nyáron elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta, azóta már több mint 30 fesztiválra kapott meghívást és a külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű francia cég.  

 

Csodás mese, amiben egy manipulatív, kanos ragadozónak köszönhetjük a létünket

Kritika a Kojot négy lelke című filmről

 

Gauder Áron és Bereményi Géza indián mesékből gyúrta össze a világ és az ember eposzi teremtéstörténetét, amiben egy imádnivalóan alattomos kojot terelgeti az első emberpárt az útján. Kritikánk a Kojot négy lelke című animációs filmről.

Az Annie Awards-on nem újoncok a magyarok: 2023-ban Turai Balázs Amok című kisfilmje a rövidfilmes versenyben volt, 2018-ban a Ruben Brandt, a gyűjtő szerepelt az egész estés versenyben, Bucsi Réka Solar Walk című kisfilmje pedig szintén a rövidfilmes mezőnyben volt. 2019-ben a Digic Pictures-nél gyártott Love, Death & Robots (Netflix) antológia The Secret War című epizódját a Best FX for Media/TV kategóriában díjazták.

Forrás: Dot and Line