Április 13-án este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 25. Titanic záró gáláján adták át a Hullámtörők-díjat. A Borbély Alexandra színművésznőből, Dobos Tamás operatőrből és Török Ferenc rendezőből álló háromtagú zsűri elmondta, hogy „elvarázsolta a zsűrit ez a mágikus afrikai történet, mely a XXI. századi boszorkányság, a stigmatizáltság és a kirekesztettség sokkoló hatású meséje. Felejthetetlen tekintetű főszereplőlány, megrázóan igaznak ható, mégis képtelen abszurditás. Ugyanakkor gyönyörűségesen egyszerű fényképezés, csodás zenehasználat. Felejthetetlen film.” A Nem vagyok boszorkány című, Zambiában játszódó angol szatírájában a kilencéves Shulát ágyasaként használja egy kormányhivatalnok. A kislánynak el kell döntenie, hogy elfogadja-e a sorsát, vagy mindent kockára tesz a szabadságért. A film hamarosan látható lesz a mozikban a magyarhangya forgalmazásában.

Muajad Alajan: Sara és Szalim viszonya

Különdíjban részesült a palesztin Muajad Alajan Sara és Szalim viszonya című filmje. A fesztivál történetében először Legjobb Színésznő és Legjobb Színész díjat is kiadtak. Előbbit Trine Drynholm, a Nico, 1988 főszereplőnője, utóbbit Bogdan Dumitrace, a Pororoca férfi főszereplője kapta. A közönség kedvence idén Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című animációs filmje volt. A film május 3-ától lesz látható a hazai mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

2018. április 4-13. között 7 helyszínen 34 nemzet 47 filmjét vetítették a világ minden tájáról az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon Budapesten, ahová nyolc külföldi alkotó is elkísérte filmjét. A fesztivál zárófilmjét, Az Oscar-díjas Sebastián Lelio A rabbi meg a lánya című alkotását vasárnap 20.30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban még megtekintheti a közönség.

Forrás: Titanic Filmfesztivál
Borítókép: Nem vagyok boszorkány