A Kamera-díj szakmai elismerés, egy héttagú zsűri választja ki a teljes, országos dokumentumfilmes termésből a legjobbakat – az idén ez ötven filmet jelentett a zsűri tagjai pedig aktív dokumentumfilm-rendezők: Gulyás Gyula, Gulyás János, Tölgyesi Ágnes, Kisfaludy András, Varga Ágota, Dénes Gábor és Mohi Sándor voltak.

Az elismerés „csak” erkölcsi értéket képvisel – nem jár együtt pénzbeli juttatással. A Kamera-díj másik érdekessége, hogy vándordíj is: a díjazott mindössze egyetlen évig birtokolhatja az elismerést jelképező kamerát ábrázoló bronzszobrot. A jubileumát ünneplő díj ennek ellensúlyozására idén emlékérmet adott át az elmúlt öt év díjazottjainak: 2000-ben Kőszegi Edit és Szuhay Péter Történetek a boldogulásról című filmje kapta az elismerést, 2001-ben Mohi Sándor vehette át a díjat Ahogy az Isten elrendeli - Olga filmje című alkotásáért, 2002-ben a MADE is Almási Tamás Sejtjeink című filmjét tartotta a legkiemelkedőbbnek, tavaly pedig a Juhász Zsolt-Schilling Sára-Szalay Péter trióhoz és a Csúnya betegséghez vándorolt a bronzszobor.

2004-ben a különdíjban Sós Ágnes Teri nagyi című alkotása részesült. A 35. Magyar Filmszemlén szintén különdíjat kapott filmet a Diákzsűri fődíjjal jutalmazta - a laudáció során Tölgyessy Ágnes is hosszan méltatta a rendezőnő egyéni témaválasztását és elegáns feldolgozásmódját.

A fődíjat pedig egy ellentmondásos fogadtatásban részesült alkotás kapta: Gulyás János és Modor Ádám Szamizdatos évek című kétrészes filmje – amely a 35. Magyar Filmszemléről kizsűrizett alkotások népes táborából került ki, a nagyérdemű a közszolgálati televízió műsorán találkozhatott a filmmel. A díjat Gyarmathy Lívia adta át az alkotópárosnak, és egy Wim Wenders-idézettel utalt a film körüli forrongásokra: „egy eseményt nem csak egy szempontból lehet elmondani”. (A Beszélő folyóiratról készült dokumentumfilmet több támadás is érte.)

A MADE távolabbi terveiről Kisfaludy András, az egyesület elnöke annyit mondott, hogy szeretnék a magyar dokumentumfilmeket egybegyűjtő Ötven év száz filmje DVD-sorozatot eljuttatni az ország könyvtáraiba és egyetemeire, hogy ilyen módon tegyék elérhetővé ezt a kultúrkincset. Rendezvények terén pedig a tavaly ősszel szervezett Rendszerváltás dokumentumfilmjei fesztivált szeretnék nemzetközi méretűre növelni – ősszel a környező, volt szocialista országok témábavágó filmjeivel ismertetnék meg a látogatókat.