Március 15. alkalmából művészeti díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotótevékenysége, valamint művészi teljesítménye elismeréseként Balázs Béla-díjban részesült idén Tansádi István forgatókönyvíró, rendező; Lajos Tamás operatőr, producer, a Service Film Positive Kft. ügyvezetője; Domonyi Rita dramaturg, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesteroktatója; Fazekas Lajos filmrendező; operatőr.

Lajos Tamás (fotó: Pozsonyi Janka)

Lajos Tamás, a Film Positive vezetője olyan filmeket jegyez producerként, mint A berni követ, a Félvilág, a Szürke senkikÁrulók, az Örök tél és a közelgő Apró mesék. Ő vezeti az NKA filmművészeti kollégiumát is, ami a hazai filmtámogatás egyik fontos szereplője, itt végzett munkájáról nemrég interjúban kérdeztük a producert. Tansádi István két nagysikerű televizíós sorozat, a Terápia és az Aranyélet vezető írójaként dolgozott, tavaly első rendezésével, a MEMO-val elnyerte a Prix Europa fesztivál Legjobb európai tévéfilm díját.

A Balázs Béla-díj mellett a Jászai Mari-díj átadására is sor került a Vígadóban, Borbély Alexandra és Tenki Réka is átvehette Kiemelkedő színművészeti, színházi tevékenysége elismeréseként.

Forrás: MTI

Borítókép: Tasnádi István (fotó: Pozsonyi Janka)